Nieuwe techniek verkleint risico op complicaties bij darmoperaties

03 SEP 2024 09:23 | Leiden University Medical Center (LUMC)

Een innovatieve techniek die door chirurgen van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) is onderzocht, verkleint aanzienlijk de kans op lekkages bij darmoperaties.

Naadlekkages

Bij darmoperaties bestaat er een risico op naadlekkages, een ernstige complicatie die kan leiden tot heroperaties, langere ziekenhuisopnames en meer gezondheidsproblemen voor de patiënt. Een nieuwe studie, onder leiding van het LUMC en uitgevoerd in acht Nederlandse ziekenhuizen*, heeft aangetoond dat het gebruik van een speciale kleurstof tijdens de operatie het risico op deze complicaties met meer dan 6% vermindert.

Een veiliger alternatief voor patiënten

In 2023 kregen ongeveer 12.000 mensen in Nederland de diagnose darmkanker, waarvan een groot deel een operatie moet ondergaan. Het LUMC, dat jaarlijks ongeveer 300 dikke darmoperaties uitvoert, heeft samen met collega-ziekenhuizen in een grootschalig onderzoek bij bijna 1.000 patiënten aangetoond dat de nieuwe techniek niet alleen veiliger is, maar ook kosteneffectief.

Dr. Denise Hilling, een van de hoofdonderzoekers van de studie, legt uit: “Op het totale aantal patiënten is 6% minder naadlekkages best veel, namelijk zo’n 450 patiënten per jaar. De gevolgen van een naadlekkage zijn bovendien aanzienlijk: heroperaties, stoma's en een langere hersteltijd. Dankzij deze techniek kunnen we nu gerichter opereren en dat is een grote stap vooruit in de zorg voor onze patiënten.”

Hoe werkt de techniek?

Tijdens de operatie wordt de kleurstof indocyanine groen via een infuus toegediend. Met behulp van een speciale camera die nabij-infraroodlicht gebruikt, kunnen chirurgen direct zien welke delen van de darm goed doorbloed zijn. Dit helpt hen om beter te beslissen waar de darmaansluiting moet worden gemaakt, waardoor het risico op lekkages wordt verminderd.

De methode is veilig gebleken; patiënten ervaren geen negatieve bijwerkingen van de kleurstof, die binnen enkele minuten uit het bloed verdwijnt. De kleurstof wordt al geruime tijd in andere medische disciplines, zoals de oogheelkunde, gebruikt.

Op weg naar landelijke invoering

Het LUMC werkt momenteel aan de implementatie van deze techniek in de standaardprocedures voor operaties in de regio Leiden-Den Haag en streeft ernaar om deze op te nemen in de Nederlandse richtlijn. Deze stap zou kunnen leiden tot een bredere toepassing in heel Nederland, wat uiteindelijk de kwaliteit van zorg voor patiënten aanzienlijk kan verbeteren.

* De deelnemende centra aan de AVOID-studie zijn: LUMC, Alrijne Ziekenhuis, Haaglanden Medisch Centrum, HagaZiekenhuis, Catharina Ziekenhuis, IJsselland Ziekenhuis, Meander Medisch Centrum, Jeroen Bosch Ziekenhuis.

Dr. Alexander Vahrmeijer, dr. Denise Hilling, promovendi drs. Robin Faber en drs. Ruben Meijer en Jeffrey Braak van het LUMC hadden de leiding over het onderzoek, dat gepubliceerd is in het wetenschappelijke blad The Lancet Gastroenterology & Hepatology

Meer binnen de rubriek Zorg