Landelijk onderzoek LUMC: maatwerk bloedverdunners na heup- of knie vervangende operatie

23 DEC 2024 10:05 | Leiden University Medical Center (LUMC)

Jaarlijks ondergaan ruim 65.000 Nederlanders een heup- of knie vervangende operatie. Hoewel bloedverdunners standaard worden voorgeschreven om het risico op trombose te verkleinen, blijkt deze aanpak niet voor iedereen even goed te werken. Het LUMC coördineert nu een landelijk onderzoek om een behandeling op maat te introduceren.

Waarom is dit onderzoek belangrijk?

Een operatie waarbij een heup- of knieprothese wordt geplaatst brengt een verhoogd risico op veneuze trombose met zich mee. Veneuze trombose is een verstopping in de bloedvaten, meestal in de benen (ook wel een trombosebeen genoemd), maar een dergelijk stolsel kan ook de longen inschieten (longembolie). Deze aandoeningen kunnen ernstige gevolgen hebben; tot 10% van de patiënten met een longembolie overlijdt eraan. Om dit te voorkomen krijgen op dit moment alle patiënten dezelfde standaard hoeveelheid bloedverdunners. Deze behandeling blijkt niet altijd even goed te werken; een klein percentage van alle patiënten ontwikkelt trombose ondanks het gebruik van deze bloedverdunners, terwijl anderen onnodig aan de bijwerkingen (bloedingen) van de medicatie worden blootgesteld.

Behandeling op maat

Deze innovatieve studie streeft naar het vinden van de optimale balans tussen het voorkomen van trombose en het minimaliseren van bloedingen na een heup- of knie vervangende operatie. In de studie wordt het risico op trombose vooraf ingeschat met behulp van een voorspellingsmodel, daarna wordt een patiënt in een categorie ingedeeld: laag, gemiddeld of hoog tromboserisico. Aan de hand van dit geschatte risico wordt de behandeling met bloedverdunners aangepast. Zo krijgen patiënten met een laag risico een kortere behandelduur, wat het aantal bloedingen waarschijnlijk vermindert. Patiënten met een hoog tromboserisico krijgen een hogere dosering en langere behandeling met bloedverdunners, wat naar verwachting leidt tot minder tromboses.

Eerste patiënten geopereerd

Dit landelijke onderzoek omvat in totaal 10.000 patiënten. Het onderzoek wordt uitgevoerd in meerdere ziekenhuizen en zelfstandige behandelklinieken in Nederland. In het Reinier Haga Orthopedisch Centrum en de Bergman Klinieken zijn de eerste patiënten inmiddels met succes opgenomen in de studie.

Een stap vooruit

Volgens de onderzoekers is deze studie een belangrijke stap richting betere zorg voor mensen die een knie- of heupoperatie ondergaan. “Niet iedereen heeft dezelfde behandeling nodig. Door de zorg te personaliseren, kunnen we complicaties verminderen en de uitkomsten van onze zorg verbeteren,” aldus Banne Németh, orthopedisch chirurg in opleiding en onderzoeker aan het LUMC.

De DISTINCT trial wordt volledig vergoed door het Goed Gebruik Geneesmiddelen programma van ZonMw.

Meer binnen de rubriek Zorg