LUMC studie: een medicijn minder bij ouderen met dementie niet altijd beter

24 OKT 2024 11:07 | Leiden University Medical Center (LUMC)

Een nieuwe studie van het Leids Universitair Medisch Centrum raadt het routinematig afbouwen van bloeddrukverlagende medicatie bij ouderen met dementie in verpleeghuizen af. Uit het onderzoek, uitgevoerd in 26 Nederlandse zorginstellingen, blijkt dat het afbouwen van deze medicatie meer risico’s met zich meebrengt dan voordelen biedt.

Risico’s van afbouw groter dan voordelen

Veel ouderen gebruiken bloeddrukverlagende middelen om het risico op hart- en vaatziekten te verminderen. Naarmate de gezondheid echter achteruitgaat, kan de balans tussen de voordelen en nadelen van deze medicatie veranderen. Onderzoekers van het LUMC onderzochten of het afbouwen van bloeddrukverlagers bij ouderen met dementie zou leiden tot minder onbegrepen gedrag, zoals agressie en apathie, en tot een betere kwaliteit van leven. Belangrijke vragen die ook leven bij zorgverleners, ouderen en hun familieleden.

“Uit eerdere observaties wisten we dat kwetsbare ouderen die bloeddrukverlagende middelen gebruiken, duizelig kunnen worden en een verhoogd valrisico hebben,” legt hoogleraar Jacobijn Gussekloo uit. “Ook vertonen sommige ouderen neuropsychiatrische symptomen, zoals agressie of apathie, mogelijk door een te lage bloeddruk.”

Onderzoek wijst op veiligheidsoverwegingen

De studie, waaraan 205 verpleeghuisbewoners met dementie deelnamen, verdeelde de deelnemers in twee groepen: een groep die stapsgewijs de bloeddrukverlagende medicatie afbouwde en een controlegroep die deze bleef gebruiken. Uit de resultaten bleek dat de afbouwgroep een hoger risico liep op ernstige bijwerkingen, zoals vallen of overlijden, zonder dat er een verbetering van gedrag of kwaliteit van leven optrad.

“De belangrijkste vraag was of er een causaal verband was tussen de medicatie en de klachten,” zegt huisarts Rosalinde Poortvliet. “Wat we zagen, was dat de bloeddruk bij de afbouwgroep weliswaar steeg, maar dat dit geen positief effect had op de symptomen. In tegendeel, de risico’s namen toe.”

Advies voor zorgverleners en familieleden

Het onderzoek biedt nu belangrijke inzichten voor zorgverleners, ouderen en hun familieleden, aldus de onderzoekers. Het routinematig afbouwen van bloeddrukverlagende middelen bij dementerende ouderen wordt afgeraden. “Ons streven is om dit bewijs nu in de praktijk te brengen,” zegt Gussekloo. De onderzoekers benadrukken dat dit onderzoek bijdraagt aan de ontwikkeling van passende zorg voor ouderen, en hopen dat de resultaten leiden tot een herziening van de huidige zorgpraktijken.

De onderzoekers van het LUMC blijven zich inzetten voor verder onderzoek naar passende zorg voor kwetsbare ouderen.

Lees meer hierover op: https://www.lumc.nl/actueel/2024/studie-afbouwen-van-bloeddrukverlagende-middelen-afgeraden-bij-ouderen-met-dementie-in-verpleeghuis/

Meer binnen de rubriek Zorg