Dit is een expertquote van Edith Koetsier, Partner Boer & Croon.
U kunt dit bericht, of delen hiervan gebruiken op uw kanalen, met vermelding van de naam van de expert en organisatie. Aanleiding: Een derde Europese werknemers ongelijk behandeld om leeftijd
Uit onderzoek blijkt dat leeftijdsdiscriminatie vaker voorkomt dan uitsluiting op basis van gender. Werkgevers twijfelen soms al of ze iemand van 45 jaar wel moeten aannemen, want “de vitaliteit is er dan wel een beetje uit”. Dat is natuurlijk vreemd, en ook problematisch, want we worden met zijn allen wel geacht om tot ons 67ste door te blijven werken. Bovendien is er een groot tekort aan personeel.
De leeftijdsverwachting is enorm gestegen, en mensen blijven langer fit en gezond. Pakweg vijftig jaar geleden was het doodnormaal dat je na je pensioen linea recta naar het bejaardentehuis ging. Nu pakken veel gepensioneerden een nieuwe studie op of gaan zich bezig houden met kitesurfen.
Aan de andere kant, als je kijkt naar de jongere generatie, dan zie je dat er in de leeftijdscategorie 25-30 jaar 100.000 jongvolwassenen met een burn-out kampen. Het wordt hoog tijd dat men zich bij HR-afdelingen gaat verdiepen in deze discrepantie.
Bij de selectie van medewerkers zou het veel logischer zijn om, in plaats van de absolute leeftijd, te kijken naar de competenties, interesses en het aanpassingsvermogen van kandidaten. Een inclusief personeelsbeleid zorgt voor een goede balans tussen vaardigheden.
Een vijftigplusser heeft (zonder te generaliseren) misschien wat minder interesse om de laatste ontwikkelingen op het gebied van digitalisering te volgen. Maar deze is door zijn of haar ervaring wel beter in staat om zaken in perspectief te plaatsen.
Ik ken een HR-manager die in de gaten kreeg dat zijn oudere medewerkers nul procent ziekteverzuim vertoonden, terwijl een groot aantal twintigers tegen een burn-out aanzat. Jongeren hebben vaak last van keuzestress en stellen veel te hoge eisen aan zichzelf. Hij heeft zijn senior-medewerkers toen meer laten samenwerken met de jongere garde. Zij kunnen hen veel leren over het stellen van prioriteiten en het inrichten van hun leven.
Een gezond personeelsbeleid zorgt voor een goede afspiegeling van de maatschappij binnen de organisatie. Selecteer op vitaliteit in plaats van op leeftijd. Sommige competenties zijn beter ontwikkeld bij oudere medewerkers. En andersom brengen jongeren weer andere inzichten, kennis en interesses met zich mee. De best presterende bedrijven brengen op die manier dynamiek in hun organisatie.
Dit is een origineel bericht van Boer & Croon
Ga naar alle berichten van deze organisatie.