'Steeds minder huurwoningen voor starters'

28 JUN 2023 11:33 | ING

Dit is een expertquote van Sophie Kraaijeveld, Sector Banker Real Estate, ING Nederland.

U kunt dit bericht, of delen hiervan gebruiken op uw kanalen, met vermelding van de naam van de expert en organisatie. Aanleiding: Starters woningmarkt profiteren van gemeentelijk verbod op vastgoedbeleggen | BNR Nieuwsradio

Nederland heeft meer huurwoningen nodig. De overheidsmaatregelen die huurmogelijkheden moeten vergroten, werken voor veel starters juist averechts. Opkoopbescherming en middenhuurregulering zorgen er namelijk voor dat de relatief kleine private huurmarkt verder afneemt. Door de toenemende vraag worden deze woningen duurder en daardoor onbereikbaar voor starters. Sociale huur is voor deze groep door de lange wachtlijsten ook geen alternatief.

Bouw van meer huurwoningen is daarom hard nodig en dat begint bij vertrouwen tussen de overheid en woningmarkt.

Jongeren tot 30 jaar wonen steeds vaker thuis, blijkt uit onderzoek van CBS. Dat komt door de afgenomen woningvoorraad en de (daaruit voortvloeiende) toegenomen woonkosten. Niet alle jongeren willen of kunnen een woning kopen. Ze verdienen niet genoeg om een hypotheek te krijgen of het past niet in hun levensfase. Vaak beginnen ze net aan hun loopbaan en weten daarom nog niet waar ze willen gaan wonen. Of ze gaan net samenwonen en willen eerst zeker weten of de relatie bestendig genoeg is.

Een huurwoning is dan de aangewezen oplossing om toch zelfstandig te gaan wonen, maar die markt zit op slot. Een woning van een corporatie is geen reële optie met een wachttijd tussen de 7 en 15 jaar. Dus dan resteert de private huursector en juist die sector wordt door regelingen als de voorgestelde ‘Wet op Betaalbare Huur’ verkleind. Beleggers verkopen de huurwoningen als ze vrijkomen en daardoor wordt de druk op de resterende markt hoger. Woningplatform Pararius meldt een toename van het aantal reacties op een vrijgekomen huurwoning van 50 procent in het eerste kwartaal van 2023 vergeleken met 2022.

Om jongeren echt perspectief te bieden op de woningmarkt, moet de huurmarkt worden vergroot. Dat begint bij (snelle) bouw van nieuwe huurwoningen. Om die ontwikkeling van de grond te krijgen is vertrouwen nodig tussen de overheid en marktpartijen. Sámen doen wat nodig is, zodat ook de jonge generatie een gezonde start op de woningmarkt kan maken.

Meer binnen de rubriek Woningmarkt en vastgoed