'De 'echte prijs' van korting tijdens Black Friday is te hoog'

24 NOV 2023 11:28 | ASN Bank
Dit is een expertquote via ANP Expert Support

Kirsten Kossen

Aanleiding:
Kortingenfeest Black Friday negeren? Dat valt echt niet mee - NRC

De korting die ons tijdens Black Friday om de oren vliegt wordt in de werkelijkheid duur betaald. De echte prijs is hoog, niet alleen voor de natuur en het klimaat maar ook voor mensen.

Al weken worden we bestookt met Black Friday reclame-uitingen. Winkels trekken alles uit de kast om de consument te verleiden meer te kopen. De prijs van deze kortingen is te hoog als we het totale plaatje bekijken. Voor mensen dichtbij zoals de pakketbezorgers of distributiemedewerkers die onder druk en vaak slechte omstandigheden werken. Ook voor mensen ver weg is de prijs hoog. Van mode tot telefoons, de meeste artikelen worden gemaakt in fabrieken in landen waar lonen kunstmatig laag worden gehouden en waar uitbuiting aan de orde van de dag is. Deze werknemers en hun gezin komen terecht in een cyclus van armoede waar ze niet aan kunnen ontsnappen.

Als consumenten moeten we ons niet laten verleiden door zulke kortingen. Koop wat je nodig hebt en stel vaker vragen over de herkomst van producten en de omstandigheden waaronder deze zijn gemaakt. Wetgeving is nodig om te zorgen dat mensenrechten en natuur in de productieketen gerespecteerd en niet geschaad worden.  

ASN Bank zet zich in voor mensenrechten. Om nog meer impact te hebben, hebben we een langetermijndoel voor mensenrechten vastgesteld: we willen dat de kledingbedrijven waarin we beleggen, hun werknemers een leefbaar loon uitbetalen. Hier maken we op weg naar 2030 werk van. Met dit doel geven wij invulling aan de Duurzame Ontwikkelingsdoelen van de VN die in 2015 zijn aangenomen en waar we achter staan. Kirsten Kossen is Hoofd Mensenrechten bij ASN Bank.

Meer binnen de rubriek Klimaat, milieu en duurzaamheid