De zin van het leven - naar de bestseller van Fokke Obbema

22 AUG 2022 12:56 | Stichting Wishful Singing

Verrassend filosofisch muziektheater met intieme a cappella zang

'Wat als alles, maar dan ook werkelijk alles waar ik me in het dagelijks leven druk over maak, in één klap zou zijn weggevaagd als het verkeerd was gelopen? Wat stelt dat hele bestaan dan eigenlijk voor?’.

In 2018 schreef Volkskrantjournalist Fokke Obbema een aangrijpend artikel over de hartstilstand die hij het jaar daarvoor kreeg. Het stuk maakte veel los en resulteerde in een bestseller met een serie interviews over de zin van het leven. Ook de zangeressen van Wishful Singing lopen rond met grote levensvragen. Samen met Fokke Obbema gaat het ensemble op zoek naar antwoorden. Dit leidt tot verrassend filosofisch muziektheater waarin poëzie, a cappella zang en gesproken woord ons tot nieuwe perspectieven brengen op de cruciale vraag: 'Wat is de zin van het leven?'.

Met muziek van o.a. Ola Gjeilo, The Beatles, Hildegard von Bingen, Sweelinck en Stromae.

Speellijst

08/10     Forum Groningen, 20.00 uur

12/10      TivoliVredenburg, Utrecht, 20.00 uur

13/10      Parkstad Limburg Theaters, Heerlen, 20.30 uur

14/10     OBA, Amsterdam, 20.00 uur

23/10     Theater Ins Blau,  Leiden, 20.00 uur

02/11      Schouwburg Het Park, Hoorn 20.30 uur

04/11     Nieuwe Kerk Den Haag, 20.30 uur

Fokke Obbema wordt geboren in 1962 in Amsterdam. Zijn vader is bibliothecaris van middeleeuwse handschriften, zijn moeder lerares Nederlands op een gymnasium. Na een rechtenstudie besluit Obbema zijn jongensdroom na te jagen: hij gaat voor een journalistenopleiding naar Londen. Begin jaren negentig belandt hij bij de Volkskrant. Daar doet hij vooral verslag van het grote nieuws: hij is onder meer correspondent in Frankrijk en chef van de economieredactie tijdens de kredietcrisis. En hij schrijft een boek over de verhoudingen tussen China en Europa.

Na zijn hartaanval legt Obbema zich voor de Volkskrant toe op zingeving. In dat thema verscheen in 2019 zijn boek ‘De zin van het leven’. In 2021 verscheen ‘Een zinvol leven’, met meer gesprekken over de essentie van het bestaan.

Wishful Singing, vijf vrouwen, die méér willen dan alleen muziek maken, dat is Wishful Singing. Het ensemble geeft met haar muziek stem en betekenis aan wat haar beweegt en inspireert. Wishful Singing treedt regelmatig op in Nederlandse zalen zoals het Concertgebouw in Amsterdam en op festivals als November Music en de Cello Biënnale, Ook maakt het ensemble tournees, onder andere door Japan, de Verenigde Staten, Duitsland, Spanje, Estland en Italië. De zangeressen van Wishful Singing worden door pers en publiek geprezen om de beheersing van een brede waaier aan muziekstijlen, uiteenlopend van werken uit de renaissance en de barok tot volksmuziek, close harmony en hedendaagse muziek.  

In de afgelopen jaren betovert het ensemble haar publiek bovendien met de tijdloze schoonheid van het gregoriaans in samenwerking met Herman Finkers. Tijdens de coronapandemie gingen Wishful Singing en Herman Finkers online verder: meer dan 6.000 deelnemers hebben inmiddels mee gedaan aan de online cursus gregoriaans.  

In 2021 ontwikkelde Wishful Singing ondersteund door het CWZ ziekenhuis het programma Zing je Sterk, een zangtherapie voor patiënten met langdurige covidklachten

Meer binnen deze rubriek