Wishful Singing lanceert cursus Gregorian Treasures i.s.m. de VOCES8 Foundation

25 MRT 2024 14:49 | Stichting Wishful Singing

Op 25 maart 2024 lanceren Wishful Singing en de VOCES8 Foundation hun gezamenlijke online cursus Gregorian Treasures. Deze online cursus is het startschot van een internationale samenwerking van Wishful Singing met de VOCES8 Scholars en heeft als doel de verborgen schoonheid van de Gregoriaanse muziek te onthullen aan een wereldwijd publiek. Na de lancering van de cursus volgt een bijbehorende concerttournee met optredens in Nederland, Engeland en Frankrijk.   

Nieuwe buzz rondom het gregoriaans 

Wishful Singing, een Nederlandse groep van vijf zangeressen, creëerde sinds 2016 in samenwerking met Herman Finkers een nieuwe buzz rondom het gregoriaans. Deze middeleeuwse muziek wordt veelal eenstemmig gezongen en heeft geen maatsoort of beat. Meer dan 10.000 mensen bezochten de gregoriaanse concerten van Wishful Singing sinds het begin van de samenwerking met Finkers. Tijdens de lockdowns deden bovendien meer dan 6000 mensen mee aan de online cursussen gregoriaans. Hieruit blijkt een grote belangstelling en nieuwsgierigheid naar deze bijzondere kunstvorm die aan de basis ligt van de Europese muziek die we nu kennen, of dat nu Bach, The Beatles of Beyoncé is. 

Wereldwijd bereik 

Nu slaan de vrouwen van Wishful Singing de handen ineen met Paul Smith, CEO van een van ’s werelds meest gerenommeerde a cappella-organisaties: de VOCES8 Foundation. Deze stichting bereikt jaarlijks 40.000 mensen in Engeland en ver daarbuiten met hun educatieve activiteiten, uitgevoerd door de zangers van de ensembles VOCES8, Apollo5 en de VOCES8 Scholars. 

Inhoud online cursus Gregorian Treasures 

Samen met de VOCES8 Scholars maakt Wishful Singing de online cursus Gregorian Treasures, een online leerprogramma voor iedereen die kennis wil maken met de mystieke schoonheid van gregoriaanse muziek. Deelnemers krijgen inzicht in de zangstijl en het notenschrift. Bijzonder is dat er ook een deel van de geheimen van oude manuscripten uit de 10e eeuw worden onthuld, die meestal alleen toegankelijk zijn voor professoren en academici.  

‘Maar weinig mensen zingen gregoriaans, terwijl het waanzinnig mooi is en heerlijk om te zingen’ zegt Marjolein Stots, tweede alt bij Wishful Singing. ‘In samenwerking met de VOCES8 Scholars krijgen we de kans om dit unieke repertoire te delen met een wereldwijd publiek.’ 

Tournee 

De online cursus wordt vergezeld door de tournee Gregorian Treasures, die vanaf april 2024 samen met de VOCES8 Scholars door Nederland, Frankrijk en Engeland gaat. Het programma is een reis door de rijke geschiedenis van het gregoriaans en omvat zowel bekende klassiekers als vergeten meesterwerken, uitgevoerd volgens de originele middeleeuwse manuscripten. Daarnaast zingen Wishful Singing en de VOCES8 Scholars hedendaagsecomposities die geïnspireerd zijn op het gregoriaanse erfgoed, waaronder werken als 'Ubi Caritas' van Maurice Duruflé en 'Ave Generosa' van Ola Gjeilo. Hoogtepunten van het programma zijn onder andere ‘Viderunt omnes’ van de 12e eeuwse componist Perotinus en ‘Dum transisset Sabbatum’ van John Taverner, waarin meerstemmige zang en gregoriaanse psalmodie samenkomen.  

Het bijzondere samenspel tussen de heldere stemmen van Wishful Singing en de diepe tonen van de VOCES8 Scholars belooft een mystieke ervaring voor muziekliefhebbers. 

‘De vijf zangeressen van Wishful Singing zingen zo mooi dat hemel en aarde ter plekke van plaats lijken te wisselen.’ Trouw 

Over Wishful Singing 

Wishful Singing bestaat uit vijf professionele, bevlogen zangeressen met een unieke klank, uitstraling en drive. Het ensemble geeft concerten in Nederland, Europa, de V.S. en Japan en zingt alles waar het hart sneller van gaat kloppen: van schurende dissonanten en tijdloze volksmelodieën tot funky harmonieën, transcendentale eenstemmigheid en ritmische krankzinnigheid. 

Over VOCES8 Foundation 

De VOCES8 Foundation is opgericht door a capella ensemble VOCES8 en bereikt jaarlijks 40.000 mensen in Engeland en ver daarbuiten met hun educatieve activiteiten. Deze activiteiten worden uitgevoerd door de zangers van de ensembles VOCES8, Apollo5 en de VOCES8 Scholars. De Scholars - jonge, getalenteerde professionele zangers aan het begin van hun carrière - krijgen verschillende ontwikkelmogelijkheden binnen de foundation en kunnen uiteindelijk doorstromen naar een fulltime positie als zanger in VOCES8.  

​​Trailer Gregorian Treasures: https://youtu.be/Gxk4_WGlXpI?si=Og9AWWZVTwzGRLit 

LANCERING ONLINE COURSE GREGORIAN TREASURES:  

Wereldwijd 25 Maart 2024 om 12:00 uur op www.gregoriantreasures.com 

Speellijst Gregorian Treasures 2024 NEDERLAND 

https://www.wishfulsinging.nl/concertagenda/  

VR 12/04   Westerkerk, Amsterdam 19:30 uur 

ZA 13/04   Grote Kerk, Breda 15:00 uur 

ZO 14/04   Grote Kerk, Alkmaar 15:00 uur 

DI 16/04     Stevenskerk, Nijmegen 19:30 

WO 17/04  Walburgiskerk, Zutphen 19:30 

DO 18/04   Jacobikerk, Utrecht 19:30 

VR 19/04   Martinikerk, Groningen 19:30 

Noot voor de redactie: 

Persvragen: mail graag Marjolein van Ruiten, PR@marjoleinvanruiten.com  

of bel +31 (0)6-200 62 844. 

Voor meer beeldmateriaal en interviewopties: Veerle de Brouwer | marketing@wishfulsinging.nl  

Meer binnen de rubriek Kunst en cultuur