Feestelijke concerttournee ter ere van 20 jaar Wishful Singing 

30 JUL 2024 11:40 | Stichting Wishful Singing

Vanaf september 2024 trekt vocaal ensemble Wishful Singing door het land met verjaardagsconcert Ubi Caritas. Na meer dan 600 concerten in 15 verschillende landen viert het ensemble haar twintigste verjaardag op eigen bodem. 

Van zeilboot tot Concertgebouw 

Wishful Singing ontstond twintig jaar geleden tijdens een zeilvakantie, en is sindsdien van een groepje gelijkgestemde vrouwen uitgegroeid tot een volwaardig professioneel ensemble dat concerten geeft van het Concertgebouw Amsterdam tot grote zalen in Tokio en door Europa. Met haar concerten, artistieke samenwerkingen in het maatschappelijke domein, bijzondere contextprogrammeringen, vernieuwende interdisciplinaire voorstellingen en op maat gemaakt educatiemateriaal, zet Wishful Singing zich in voor een wereld waarin het leven en welbevinden van ieder mens verrijkt en gestimuleerd wordt door muziek en zang. 

De internationale tournees en uitverkochte zalen met topsterren zoals Herman Finkers, harpiste Lavinia Meijer, filosoof/journalist Fokke Obbema, The VOCES8 Scholars en schrijver Nicolien Mizee zetten Wishful Singing op de kaart als niet meer weg te denken onderdeel van het Nederlandse cultuurlandschap.  

Bijzonder feestprogramma 

Het hart van het programma Ubi Caritas omvat teksten en composities van Hildegard von Bingen, een veelzijdig genie uit de twaalfde eeuw. Het waren haar betoverende gezangen die Wishful Singing tien jaar geleden deed besluiten om dieper in het gregoriaanse repertoire te duiken. Sindsdien creëert het ensemble met haar concerten en online cursussen een nieuwe “buzz” rondom dit culturele erfgoed, onder andere in samenwerking met Herman Finkers. 

Een ander hoogtepunt van het programma vormt de nieuwe compositie van Diederik van der Laag, speciaal geschreven voor de vijf zangeressen van Wishful Singing. Het werk is een echo van de middeleeuwse hymne ‘Ubi caritas et amor’ en heeft als thema zorgzaamheid en liefde. 

Prachtige Scandinavische volksmuziek en een selectie van close-harmony-arrangementen vormen de afsluiting van de avond, waarbij Wishful Singing natuurlijk ook een paar echte publieksfavorieten ten gehore zal brengen. 

Duo MARS:SMITH 

De concerten in november worden extra luister bijgezet door de samenwerking met duo MARS:SMITH. Pianist en zanger Paul Smith, initiatiefnemer van VOCES8, en gerenommeerd fluitiste Daniela Mars schitteren in de unieke arrangementen en bijzondere improvisaties voor piano, fluit en zang. 

Meer over Wishful Singing 

Zing je sterk 

Wishful Singing heeft verschillende langlopende educatieve en sociale projecten geïnitieerd. Een van deze projecten is Zing je sterk, een online zangtherapie die in 2021 begon voor long covid-patiënten en ondertussen is uitgebreid voor mensen met o.a. COPD, astma en burn-outklachten en patiënten met en na kanker. Inmiddels hebben meer dan 2.400 mensen deelgenomen. Zing je sterk is ontwikkeld met steun van de ziekenhuizen CWZ en Meander MC. Kijk op www.zingjesterk.nl voor de volgende startdatum. 

VOCES8 en Gregorian Treasures 

Het afgelopen jaar heeft Wishful Singing de handen ineen geslagen met één van ‘s werelds meest vooraanstaande a cappella-organisaties, The VOCES8 Foundation. Samen met The VOCES8 Scholars maakten de zangeressen een Engelstalige cursus gregoriaans zingen, Gregorian Treasures. Deze cursus ging werd in maart 2023 gelanceerd en is, zoals dat heet, a true labour of love, wat kenmerkend is voor Wishful Singing als geheel. 

Concertdata 

VR 13 september Utrecht - Pieterskerk 19:30

ZO 15 september Den Bosch - Sint Janskathedraal, 15:30 

VR 20 september Culemborg - Grote of Barbarakerk, 19:30 

ZA 21 september Nijmegen - Stevenskerk, 19:30 

VR 27 september Kampen- De Burgwal, 19:30 

ZA 28 september Deventer - Bergkerk, 19:30 

ZO 29 september Heerlen - Parkstad Limburg Theaters, 15:00 

ZO 6 oktober Oudewater - Podium Oudewater, 15:00 

ZO 13 oktober Spanbroek - Bonifatiuskerk, 15:00  

WO 6 november Alkmaar - Grote Kerk, 20:15 met duo MARS:SMITH 

DO 7 november Eindhoven - Muziekgebouw Eindhoven, 20:15 met duo MARS:SMITH 

Ga voor kaarten naar wishfulsinging.nl/concertagenda 

Fotograaf: Anne Claire de Breij

Meer binnen de rubriek Kunst en cultuur