'Beursgenoteerde bouwers komen als eersten met openheid over CO2-uitstoot'

26 APR 2024 09:07 | ING
Dit is een expertquote via ANP Expert Support

Jan van der Doelen

Aanleiding:
De ‘Lego-bouwdoos’ die de uitstoot van BAM fors moet verminderen - NRC

In aanloop naar ingrijpende nieuwe Europese boekhoudregels waardoor bedrijven openheid moeten geven over hun duurzame prestaties, sloegen bouwbedrijven BAM en Heijmans al aan het rekenen. De nieuwe duurzaamheidsrapportage vraagt een grote inspanning van steeds meer (bouw)bedrijven. Zoals maatregelen om groener te bouwen en dat te onderbouwen met data als bewijs.

CO2-uitstoot

Het begint voor bedrijven met het in beeld brengen van de CO2-uitstoot. Vanaf 2024 geldt dat voor de beursgenoteerde bedrijven en vanaf 2026 ook voor de niet-beursgenoteerde grote bedrijven. Bouwbedrijven BAM en Heijmans hebben al naar hun uitstoot gekeken. BAM heeft uitgerekend dat ze verantwoordelijk is voor een jaarlijkse uitstoot van 2621 kiloton CO2. In de scopes 1 en 2 is dit ‘slechts’ 68,6 kiloton (2,6 procent). Bij Heijmans is de uitstoot minder, maar gerelateerd aan de omzet vergelijkbaar.

De scopes 1 en 2 gaan over de CO2-uitstoot binnen een bedrijf door eigen bronnen, en alle indirecte uitstoot van de opwekking van ingekochte energie. Dan is er ook nog scope 3, die gaat over alle indirecte CO2-uitstoot die plaatsvindt in de waardeketen van het bedrijf.

Van de CO2-uitstoot in scope 3 (97,4 procent van het totaal) laat BAM weten het meest te zijn geschrokken. Dat zit in het gebruik van bouwmaterialen waarvan de productie veel uitstoot veroorzaakt. Maar ook in de uitstoot die het gebruik van een gebouw met zich meebrengt.  

Vergelijkbaar beeld

De verwachting is dat bij de meeste uitvoerende bouwers eenzelfde beeld naar voren komt als bij BAM en Heijmans. Maar veel bouwers hebben de eigen uitstoot nog niet inzichtelijk. Dat is wel noodzakelijk. Bouwers zullen steeds meer vragen over hun CO2-uitstoot krijgen van bedrijven met wie ze samenwerken.

Voor BAM en ook voor Heijmans is meer geïndustrialiseerd bouwen met hout en andere biobased materialen een belangrijke maatregel om de CO2-uitstoot te verminderen. Dat gaat zeker helpen.

Jan van der Doelen is sector specialist Building & Construction bij ING Sector Banking Meer informatie: https://www.ing.nl/zakelijk/sector/building-and-construction/arbeidsproductiviteit-bouw

Meer binnen de rubriek Bouw en techniek