ALMERE – Stichting Cine Inclusief is sinds een half jaar bezig fondsen te benaderen om een nieuwe documentaire over zogeheten ‘regenboogjongeren’ - dak- en thuisloze LHBTI-jongeren - te kunnen financieren. Met deze docu wil regisseur Claire Slingerland onder meer onderzoeken waarom deze jongeren dak- of thuisloos raken en waar zij dan terecht komen.
In Nederland zijn er tussen de negenhonderd en tweeduizend dak- en thuisloze LHBTI-jongeren, zo blijkt uit onderzoek van Movisie. Slingerland: “Regenboogjongeren zijn jongeren met onder meer een homo-, lesbische, bi- en transgender achtergrond die door hun geaardheid of genderidentiteit thuisloos zijn geraakt.” Met haar documentaire wil Slingerland onderzoeken waarom deze jongeren dak- of thuisloos raken. “Vaak lijken er religieuze, kerkelijke of culturele redenen aan ten grondslag te liggen. Voor mijzelf is dat onbegrijpelijk. Waarom laten de ouders hun overtuiging prevaleren boven de liefde voor hun kind?”
Onderzoek
In haar eerste docu ‘De Oversteek’ bracht Slingerland het leven van een aantal transgenders in beeld. “Veel mensen weten niet met welke problemen transgenders worstelen. Simpelweg omdat ze er niet mee in aanraking komen, noch zich in deze leefwereld verdiepen.” Haar eerste productie werd goed ontvangen. “Ik ben scholen gaan bezoeken, om het gesprek over LHBTI - mensen te openen. Daarbij heb ik fragmenten uit ‘De Oversteek’ getoond. Dat was heel bijzonder om te doen. Jongeren stelden openhartige vragen.”
Met de tweede documentaire wil de regisseur een lans breken voor regenboogjongeren.
“En we willen onderzoeken of het mogelijk is om de ouders in laten zien dat er binnen hun overtuiging ruimte is te creëren om hun regenboogkind te accepteren. Daarnaast willen we te weten komen of er andere redenen - buiten de religieuze of culturele context zijn - waardoor regenboogjongeren dak- of thuisloos raken. En als zij dak- of thuisloos raken: waar komen ze dan terecht en hoe is de opvang?”
Fondsen en AT5
Inmiddels heeft Cine Inclusief, de stichting van waaruit Slingerland haar documentaires maakt, naast de ANBI-status, vijf toekenningen ontvangen van fondsen. “Het VSBfonds, NUTfonds, NUT Amsterdam, de Janivo Stichting en de Haëlla Stichting ondersteunen ons nu.” Een andere mijlpaal noemt zij dat ‘AT5 de documentaire wil uitzenden’. “Maar we zijn er nog niet. We hebben echt nog donateurs nodig om deze documentaire over regenboogjongeren te realiseren.”
Voor meer informatie over de documentaire en achtergrondinfo:
https://www.cineinclusief.nl/
Suggestie fotobijschrift: In Nederland zijn er tussen de negenhonderd en tweeduizend dak- en thuisloze LHBTI-jongeren. (Foto: Cine Inclusief/Claire Slingerland). Wilt u de foto gebruiken? Vermeldt dan dit fotocredit: (Foto: Cine Inclusief/Pixabay)
Dit is een origineel bericht van Stichting Cine Inclusief
Ga naar alle berichten van deze organisatie.