'Val kabinet remt digitale sprong voorwaarts binnen de overheid'

06 JUN 2025 09:26 | CGI Nederland
Dit is een expertquote via ANP Expert Support

Johan de Jong

Aanleiding:
Wat gebeurt er nu met de Nederlandse digitaliseringsstrategie?

De val van het kabinet en het vertrek van PVV-staatssecretaris Szabó brengen de voortgang van de Nederlandse Digitaliseringsstrategie (NDS) in gevaar. Wat een kantelpunt voor de aanpak van digitalisering binnen de overheid leek te worden, dreigt nu tot stilstand te komen. In plaats daarvan moet de demissionair minister van Binnenlandse Zaken regie nemen en het voorstel alsnog door de Tweede Kamer en het parlement loodsen.

De NDS was nagenoeg gereed. Voor het eerst zouden belangrijke kernthema’s op het gebied van digitalisering binnen de overheid worden gecombineerd met politiek draagvlak, gedeelde investeringen en verregaande sturing en samenwerking over bestuurslagen heen. Een poging om op basis van een centraal geleide digitaliseringskoers een einde te maken aan de versnippering. Om voor het eerst echt als één overheid te digitaliseren en gezamenlijk de verouderde ICT-systemen aan te pakken. Juist die systemen remmen al decennialang innovatie, vergroten risico’s en belemmeren goede dienstverlening aan burgers en bedrijven. De komende maanden zouden harde afspraken worden gemaakt over de uitvoering.

Fundamenteel andere aanpak

We moeten af van de lappendeken van op zichzelf staande initiatieven en het vervangen van systemen per organisatie. De strategie moet daarom niet gaan over het vervangen van systemen, maar over het vernieuwen ervan. Van organisatiesilo’s naar een overheidsbrede platformarchitectuur, van versnippering naar standaardisatie op basis van gedeelde bouwblokken en integratie via application programming interfaces (API’s), met de Generieke Digitale Infrastructuur (GDI) als digitale ruggengraat. Dat gaat niet alleen sneller, maar zorgt er ook voor dat digitale oplossingen binnen de overheid beter op elkaar aansluiten.

Voorkom digitale stilstand

Hoewel de NDS nog niet is vastgesteld, lijkt er een solide basis met voldoende draagvlak te liggen om een sprong voorwaarts te maken met de digitalisering van de overheid. De demissionair minister van Binnenlandse Zaken, Judith Uitermark, is nu aan zet. Zij neemt voorlopig de taken over van staatssecretaris Szabó van Digitalisering. Het zou mooi zijn als het onderwerp niet controversieel wordt verklaard, maar zij de regie neemt en het voorstel alsnog door de Tweede Kamer en het parlement weet te loodsen.

De technologie ontwikkelt zich immers door. Nederland kan zich geen digitale stilstand permitteren.

Johan de Jong is expert Digitale Overheid bij CGI.

Meer binnen de rubriek Politiek en overheid