Grootste Rijksmonument van Amsterdam Fossielvrij

11 MEI 2023 11:04 | Koninklijk Instituut voor de Tropen

KIT draait gaskraan dicht, ketels uit gebouw.

AMSTERDAM, 11 mei 2023 – Het Koninklijk Instituut voor de Tropen (KIT) heeft vandaag de gaskraan definitief dichtgedraaid, en de verwarmingsketels verwijderd uit het gebouw. Daarmee is KIT, het grootste rijksmonument van Amsterdam, fossielvrij.

De oude gasgestookte ketels maken plaats voor warmtepompen, die met behulp van een ondergrondse warmte-koude opslag (WKO) het historische gebouw van het KIT gasvrij gaan verwarmen en koelen. Ook het KIT Hotel, dat momenteel wordt gerenoveerd, zal gebruik maken van de installatie.

"Het verwijderen van de verwarmingsketels is een mijlpaal in de verduurzaming van het KIT" zegt Louis van den Berghe, CFO van het KIT. "Toen ik de ketels daadwerkelijk uit het gebouw zag gaan, werd het heel tastbaar dat we nu definitief van het gas af zijn".

Duurzaam hotel en monument

Door de gaskraan dicht te draaien, loopt het KIT als grootste rijksmonument in de stad voorop in de energietransitie naar een gasloze en fossielvrije toekomst: een grote ambitie van de stad Amsterdam en Nederland.

Het KIT werkt hieraan al jaren samen met duurzaamheidsexperts van De Groene Grachten, een bedrijf dat in het KIT-gebouw gevestigd is. Suze Gehem van De Groene Grachten: "Als het grootste rijksmonument van Amsterdam definitief van het gas af kan, dan kan het overal! Een inspirerend voorbeeld voor alle andere monumenten in ons land die willen verduurzamen. Het kan dus echt!"

Gasvrij Erfgoed

De vervanging van KIT’s gasketels door warmtepompen en een ondergrondse warmte-koude opslag wordt uitgevoerd door Linthorst Techniek. Het bedrijf heeft de nodige ervaring met de oplevering van gasvrije verwarming en koeling in bestaande gebouwen, ook in de erfgoed sector, maar dit is wel het grootste rijksmonument dat door het bedrijf is aangepakt.

“Wij hebben een unieke warmtepomp techniek ontwikkeld die ervoor zorgt dat we weinig hoeven te veranderen aan de binnen installaties. Zo plaatsen we meerdere hoog temperatuur (lucht)warmtepompen om dit pand gasloos te kunnen maken.” zegt Arend Jan Kamphuis, Engineer bij Linthorst. "Het zorgt ervoor dat de impact in een monumentaal pand minimaal is. In zo’n prachtig gebouw als het KIT, wil je natuurlijk zorgen voor het behoud van alle originele elementen.”

Over het KIT

Het Koninklijk Instituut voor de Tropen (KIT) is een kenniscentrum, hospitality venue en bedrijfslocatie voor duurzame ontwikkeling in Amsterdam.

Geïnspireerd door de Sustainable Development Goals (SDG's) van de Verenigde Naties, zien wij het als onze missie om bij te dragen aan een inclusieve en duurzame wereld.  Het historische KIT-gebouw, een rijksmonument uit 1926, en onze campus aan het Oosterpark, is een toonaangevende hotspot voor duurzaamheid in de stad. Het huisvest o.a. een expertise- en opleidingscentrum, faciliteiten voor conferenties en evenementen, een café-restaurant, en het KIT Hotel in een apart gebouw. 

We zijn ook de thuisbasis van SDG House: een community van experts, sociale ondernemers en NGO's. Er werken op het KIT inmiddels meer dan 1500 mensen bij zo'n 70 bedrijven en organisaties. Het Tropenmuseum, dat sinds 2015 als organisatie los van het KIT is komen te staan, bevindt zich ook nog steeds in het monumentale gebouw.

KIT is een vereniging zonder winstoogmerk. De opbrengsten uit de commerciële activiteiten van het KIT, waaronder het KIT Hotel, dragen bij aan de ideële missie van de organisatie.

Persinformatie Perscontact: Maarten van den Berg, Hoofd Marketing Communicatie, Koninklijk Instituut voor de Tropen, m.v.d.berg@kit.nl, 06 50 51 75 63. www.kit.nl

Meer binnen de rubriek Klimaat, milieu en duurzaamheid