Onderzoek: koffie en thee na kraanwater meest gedronken dranken in Nederland

01 OKT 2024 07:00 | Koffie & Thee Nederland

Bijna 80% van de Nederlanders van 16 jaar en ouder drinkt minimaal één kop koffie in de week, voor thee is dit 70%. Dit is een van de uitkomsten van het 4e Nationaal Koffie & Thee Onderzoek. De resultaten van het onderzoek bieden meer inzichten. Ze tonen interessante verschillen tussen jongere (16-34 jaar) en oudere (55+) koffie- en theedrinkers.

Vraag je koffiedrinkend Nederland naar hun favoriete koffie, dan staat zwarte koffie al jaren bovenaan het lijstje. Maar er zijn meer soorten koffie die gedronken worden. Vooral jongere koffiedrinkers experimenteren - meer nog dan in 2022 – met frappuccino, een drank waarbij koffie wordt gemengd met roomijs of koude melk. Ook bij thee zijn er verschillen tussen de generaties: rooibos- en vruchtenthee worden relatief vaker door jongeren gedronken, terwijl de 55-plusser vaker de voorkeur geeft aan pure zwarte thee. Daarnaast valt op dat meer mannen de weg naar thee hebben gevonden.

Filterkoffie en koffiecapsules meest populaire keuze, toename gebruik espresso halfautomaat

De meeste koffie zetten we nog steeds met een filterkoffiezetapparaat en met apparaten voor koffiecapsules. Terwijl het gebruik van koffiepads afneemt, is er een stijging in het gebruik van halfautomatische espressomachines. Dit zijn machines waarbij je met koffiebonen met enkele handelingen een lekker kopje koffie zet. Jongeren maken het meest gebruik van koffiecapsule-apparaten. Daarnaast geven ze aan dat ze ook regelmatig koffie uit volautomatische espressomachines drinken, dit kan zowel thuis als buitenshuis zijn. Ouderen drinken minder vaak koffie uit deze apparaten.

Theezakje meest gebruikt en kan daarna bij gft-afval

Net als in 2022 gebruikt 81% van de Nederlandse theedrinkers een theezakje per kop om van hun thee te genieten. Dankzij de inspanningen van de Nederlandse theesector kunnen theezakjes, net als koffiepads volledig bij het gft-afval of op de composthoop worden weggegooid. Meer dan driekwart van de theedrinkers is hiervan op de hoogte. Dit is een positieve ontwikkeling, want als dit daadwerkelijk wordt toegepast, kan dat jaarlijks – samen met koffiepads - tot maar liefst 88 miljoen kilo extra compost opleveren. Koffiepads verdienen bij jongeren nog wat extra aandacht. Zij denken vaker dan ouderen dat deze niet bij het gft-afval mogen worden weggegooid (23% vs 13%). Bij andere manieren van theezetten, is er ook een verschil tussen jongere en oudere theedrinkers: jongere theedrinkers halen vaker kant-en-klare thee uit een warme drankenautomaat dan oudere theegebruikers (9% vs 1%).

Aan de keukentafel, maar ook onderweg

Op de vraag waar koffie- en theedrinkend Nederland buitenshuis wel eens een kopje drinkt, zijn ze eensgezind: bij familie of vrienden. Daarnaast drinken veel Nederlanders hun kopje thee of koffie samen met collega’s op het werk. Opmerkelijk is dat jongeren hun koffie vaker in het openbaar vervoer of bijvoorbeeld in het park drinken, terwijl 55-plussers vaker een terrasje opzoeken. Ook nemen veel mensen koffie (43%) en thee (32%) mee van huis, waarbij jongeren dit vaker doen dan ouderen, en mannen dit ook vaker doen dan vrouwen.

Fabels over koffie en thee blijven bestaan

Een hardnekkige fabel over koffie is dat het lichaam daarvan uitdroogt. Uit het onderzoek blijkt dat 44% van de koffiedrinkende mensen dit nog steeds gelooft. Het tegendeel is echter waar: zowel koffie als thee draagt bij aan onze vochtbalans en zijn opgenomen als aanbevolen dranken in de Schijf van Vijf van het Voedingscentrum. Jongeren weten vaker dan ouderen dat koffie in de Schijf van Vijf staat (36% vs 23%).

Een andere fabel gaat over groene thee. Bijna 40% van de theedrinkers denkt dat er geen cafeïne (theïne) in zit, maar ook hier is het net andersom. Net als zwarte thee wordt groene thee van het theeblad gemaakt en bevat het dus ook cafeïne. Jongere theedrinkers zijn hier beter van op de hoogte dan ouderen (49% versus 31%).

Over het Nationaal Koffie & Thee Onderzoek Koffie & Thee Nederland heeft in 2018 voor de eerste keer het Nationaal Koffie & Thee Onderzoek uitgevoerd. Met dit onderzoek, gehouden onder Nederlanders van 16 jaar en ouder die minimaal één keer per week thee en/óf koffie drinken, brengt de branchevereniging tweejaarlijkse de kennis, de houding en het gedrag van de Nederlandse koffie- en theedrinkers in kaart. Koffie & Thee Nederland brengt nu de resultaten van het vierde onderzoek naar buiten. Het kwantitatieve onderzoek is online uitgevoerd door marktonderzoeksbureau Ruigrok. In totaal hebben 1.370 Nederlandse koffie-/theedrinkers tussen 24 juni en 2 juli 2024 de vragenlijst volledig ingevuld. De steekproef is representatief naar geslacht, leeftijd en opleidingsniveau. Over Koffie & Thee Nederland Koffie & Thee Nederland is de belangenbehartiger voor Nederlandse koffie- en theebedrijven. Onze leden houden zich bezig met koffie en/of thee. Dat kan zijn als handelaar, als brander of als (thee)pakker. Gezamenlijk maken wij ons sterk voor een verantwoorde groei van de koffie- en theesector in Nederland door het optimaliseren van het ondernemingsklimaat en het bevorderen van kennis over koffie en thee. Voor vragen en/of aanvullende informatie: Murielle Poels Directeur Koffie & Thee Nederland 06 27 53 45 06

Meer binnen de rubriek Voeding, drank en horeca