'Naïviteit rondom elektronische apparatuur nog steeds groot'

23 AUG 2024 16:26 | CGI Nederland
Dit is een expertquote via ANP Expert Support

Ad Buckens

Aanleiding:
Telefoons niet meer welkom bij ministerraad om veiligheidsredenen

In de ministerraad mogen uit veiligheidsoverwegingen geen elektronische apparaten -zoals mobiele telefoons- meer mee naar binnen worden genomen. Deze maatregel is sinds het aantreden van premier Schoof van kracht. De toegenomen aandacht voor de beveiliging van onze informatie heeft hiertoe geleid. Als maatschappij moeten we deze maatregel aangrijpen om na te denken of dit ook voor ons van toepassing zou moeten zijn.

Dreigingsanalyses zoals die worden uitgevoerd door het Nationaal Cyber Security Center laten zien dat partijen die geïnteresseerd zijn in informatie geen mogelijkheid onbenut laten om aan die informatie te komen. Hierbij horen technieken als het hacken van elektronische apparaten, om heimelijk mee te luisteren in een vertrouwelijk overleg. Een goed gedocumenteerd voorbeeld betreft de inzet van Pegasus. Pegasus is zogenoemde spyware, dat zonder toedoen van de gebruiker (zero-click exploits) kon worden geïnstalleerd op mobiele telefoons en andere apparaten.

Ook in bedrijfsleven

Kwaadwillenden zijn altijd op zoek naar manieren om informatie te verzamelen en zoeken daarbij ook naar kwetsbaarheden in elektronische apparatuur. Door deze apparatuur niet mee te nemen in de ruimte, maar ze op te slaan in een veilige kluis, wordt een aanvalsmethodiek onschadelijk gemaakt. Niet alleen in de ministerraad, maar ook in het bedrijfsleven worden gesprekken gevoerd over intellectueel eigendom of over beursgevoelige informatie. Dus ook het bedrijfsleven moet nadenken over de toepasbaarheid van deze maatregel. 

Ad Buckens is Expert Cybersecurity bij CGI Nederland

Meer binnen de rubriek IT, tech en social media