'Agema moet statushouders met zorgdiploma klaarstomen voor arbeidsmark'

15 OKT 2024 13:14 | Goldschmeding Foundation
Dit is een expertquote via ANP Expert Support

Michelle van Toor

Aanleiding:
13 oktober - Buitenhof - AVROTROS - BNNVARA - VPRO

Vicepremier Fleur Agema, tevens minister van Volksgezondheid, heeft het zwaar met het oplossen van het tekort aan personeel in de zorg. In het programma 'Buitenhof' stelde Twan Huys de vraag of Agema over de landsgrenzen wil kijken voor zorgpersoneel en deze mensen naar Nederland wil halen. Haar antwoord: 'Dan krijg ik Mona Keijzer op mijn dak', omdat we geen woningen hebben voor deze mensen.

Het kan anders: kijk naar statushouders die hier al wonen -en blijven wonen- en in hun thuisland in de zorg werkten. Artsen en verpleegkundigen met een migratie achtergrond zijn gemotiveerd om toe te treden tot de arbeidsmarkt, maar lopen tegen barrières op. Denk aan de erkenning van hun buitenlandse diploma, de taal en de BIG registratie.

Cardiologie Centra Nederland (CCN) heeft in 2022 de Hart Academie opgericht, waarmee ze samen met het UMC Amsterdam laten zien dat het anders kan. CCN en UMC Amsterdam zorgen voor een snelle integratie van nieuwkomers door hen direct in dienst te nemen. Hierdoor kunnen deze mensen meteen aan de slag in Nederland en krijgen ze direct toegang tot de arbeidsmarkt. Voor de functie van echocardiografist is geen BIG-registratie nodig, waardoor nieuwkomers snel in hun oude vakgebied kunnen werken en zo bijdragen aan het verlichten van de druk op de zorg.

Een win-win situatie: de tekorten in de zorg en de druk op het sociaal vangnet nemen af doordat mensen vanuit een uitkering naar een betaalde baan gaan. Nieuwkomers integreren sneller, zijn gelukkiger en zullen minder snel zelf aanspraak maken op de zorg door hun verbeterde leefsituatie.

Minister Agema: onderzoek de verdere mogelijkheden om het onbenut potentieel dat hier al woonachtig is aan te boren. Maak de weg voor hen vrij en ontwikkel samen met ziekenhuizen verkorte opleidingsprogramma's waardoor medisch geschoold personeel klaar kan worden gestoomd voor de zorg in Nederland.

Meer binnen de rubriek Arbeidsmarkt en ondernemen