Voedingsmiddelenindustrie cruciaal voor innovatie en weerbaarheid, productie onder druk

• Federatie Nederlandse Levensmiddelen Industrie (FNLI)

De productiewaarde van de Nederlandse levensmiddelenindustrie is in 2024 licht gestegen tot 114,2 miljard euro. Ook de toegevoegde waarde en de arbeidsproductiviteit zijn opnieuw gestegen. Met bijna een kwart van de totale industriële productiewaarde blijft de levensmiddelenindustrie de grootste industriële deelsector van Nederland. Dat blijkt uit de jaarlijkse Monitor Levensmiddelenindustrie van de Federatie Nederlandse Levensmiddelen Industrie (FNLI). Te midden van aanhoudende kostenstijgingen en geopolitieke spanningen heeft de sector daarmee opnieuw bewezen een belangrijke en stabiele pijler voor de Nederlandse economie te zijn. Productie staat echter flink onder druk, terwijl de sector essentieel is voor de weerbaarheid en strategische zekerheid van de voedselvoorziening.

De toegevoegde waarde groeide tot 17,7 miljard euro en de werkgelegenheid bleef stabiel op 162.000 directe banen. De sector investeerde bovendien fors in innovatie: de R&D-uitgaven stegen met 10,3 procent tot 408 miljoen euro, het hoogste niveau sinds 2019.

Voedingsmiddelenindustrie cruciaal voor een duurzame en weerbare economie

Terwijl de inflatie afvlakt, blijven hoge prijzen voor grondstoffen, energie en arbeid de industrie onder spanning zetten. De ruimte voor voedingsmiddelenproducenten om te investeren in duurzaamheid en gezondheid, neemt af. Tegelijkertijd wordt de uitdaging om te blijven zorgen voor gezonde, duurzame en betaalbare boodschappen alleen maar groter.

Voedsel vormt een cruciale pijler voor gezondheid, de energietransitie en een circulaire economie, en de voedingsmiddelenindustrie is van strategisch belang voor de weerbaarheid van de voedselvoorziening in Nederland. Het is daarom essentieel dat voedingsmiddelenproducenten kunnen blijven innoveren, zodat zij met hun kennis en producten kunnen bijdragen aan duurzame oplossingen voor deze maatschappelijke opgaven en voedselzekerheid kunnen waarborgen.

Prijsdruk en betaalbaarheid blijven centraal thema

De afgelopen jaren zijn de prijzen van levensmiddelen in Nederland sterker gestegen dan in de meeste andere Europese landen. In juni 2025 betaalden huishoudens 6 procent meer voor bewerkte levensmiddelen dan begin 2024. Toch zijn de gemiddelde kosten voor voeding en non-alcoholische dranken in Nederland nog altijd lager dan in vrijwel alle andere eurolanden. De discussie over betaalbaarheid blijft echter actueel, mede door belastingen en heffingen en stijgende kosten voor grondstoffen, energie en arbeid.

Directeur van FNLI Cees-Jan Adema: “De sector toont zich opnieuw veerkrachtig en innovatief, maar dat is geen vanzelfsprekendheid. De druk op prijzen en marges blijft groot door stijgende kosten voor bijvoorbeeld energie, belastingen en verpakkingen. Tegelijkertijd moeten we blijven investeren in duurzaamheid en innovatie. Met de hele keten hebben we de plicht om te zorgen dat boodschappen betaalbaar blijven voor iedereen, zonder dat dit ten koste gaat van het verdienmodel van ketenpartijen. Daarbij zullen we moeten wennen aan steeds sterker fluctuerende prijzen als gevolg van sterk schommelende grondstofprijzen. Ruimte voor ondernemerschap en een eerlijk speelveld, ook in Europees perspectief, zijn daarin cruciaal om als sector een sterke positie te behouden. De voedingsmiddelenindustrie speelt een cruciale rol in het waarborgen van voedselzekerheid voor Nederland en het versterken van de economische weerbaarheid van ons land. Door te blijven investeren in innovatie en duurzame productie dragen bedrijven bij aan een robuuste en toekomstbestendige voedselvoorziening, die essentieel is voor gezondheid, energie- en circulaire transities en maatschappelijke stabiliteit.”

Download de Monitor Levensmiddelenindustrie 2025