'Dataverzameling over gendergerelateerd geweld is onvoldoende'

10 DEC 2024 13:24 | Movisie
Dit is een expertquote via ANP Expert Support

Saskia Daru

Aanleiding:
Dag van de Mensenrechten

Vandaag is het de Dag van de Mensenrechten. In Nederland staat het er met die rechten niet goed voor als het gaat om geweld in de privésfeer. Dit komt doordat data over gendergerelateerd geweld niet goed worden vastgelegd. En dat is wel nodig. In de eerste plaats om mensen in Nederland beter te beschermen tegen geweld in de privésfeer en om passende hulp en ondersteuning te bieden. En in de tweede plaats om te onderzoeken of het huidige beleid wel voldoet.

Er worden wel data verzameld, maar niet genoeg. Er is nog niet voldoende zicht op de aard en omvang van het probleem, de rol die gender speelt, hoe effectief de aanpak is, in hoeverre slachtoffers melding of aangifte doen bij de politie of anderszins hulp zoeken en of alle slachtoffers goede hulp en ondersteuning ontvangen. In Nederland worden data lang niet altijd uitgesplitst, worden verschillende soorten geweld soms wel en soms niet geregistreerd of niet onder ‘geweld in de privésfeer’ geregistreerd. Ook weten we erg weinig over hoe de verhouding is tussen het werkelijke geweld, signalen en meldingen, toegang tot hulp, aangiftes, vervolgingen en straffen.

Hoe moeten we dit veranderen? Uit het rapport ‘Verbeter dataverzameling over gendergerelateerd geweld in de privésfeer’ van het College van de Rechten voor de Mens komen drie heldere aanbevelingen:

 1.   Breng dataverzameling in lijn met de internationale verplichtingen: Op basis van internationale verplichtingen moet dataverzameling in Nederland beter. Alleen op die manier kan de overheid de effectiviteit van het beleid voor het voorkomen en bestrijden van gendergerelateerd geweld evalueren en, zo nodig, bijsturen.

 2.   Verdiep je in de verschillende methoden van dataverzameling: Er zijn meer mogelijkheden dan alleen het verzamelen van kwantitatieve data door lijsten in te vullen en hokjes aan te kruisen. Ook regelmatig herhaald dossieronderzoek, of het interviewen van cohorten van betrokkenen, zoals de afgelopen jaren is gebeurd, kunnen deel uitmaken van dataverzameling.

 3.   Leer van ervaring in andere landen: Voorlopers zijn niet alleen in Europa te vinden. Ook in de VS, Canada en Australië zijn ervaringen hiermee opgedaan die Nederland kan gebruiken.

Saskia Daru, expert gendergerelateerd geweld bij Movisie werkte mee aan het onderzoek ‘Verbeter dataverzameling over gendergerelateerd geweld in de privésfeer’ van het College van de Rechten voor de Mens om de dataverzameling te verbeteren. Zie ook: https://www.mensenrechten.nl/actueel/toegelicht/toegelicht/2024/dataverzameling-over-gendergerelateerd-geweld-onvoldoende-in-nederland Voor meer informatie, neem contact op met de communicatieadviseur van dit onderwerp, Ingrid Huisman. Bij overname van de tekst, altijd de naam van de expert en Movisie vermelden.

Meer binnen de rubriek Politiek en overheid