BILTHOVEN, 22 juni 2022 – Het leren ontspannen van de spieren van de bekkenbodem via fysiotherapie blijkt erg belangrijk te zijn voor het genezen van een anale fissuur die al een paar weken bestaat. Dat blijkt uit een vergelijkende studie van Danielle van Reijn, bekkenfysiotherapeute en werkzaam voor de Proctos Kliniek.
Een anale fissuur is een scheurtje of een wondje in de anus, op een gevoelige plek. Als het niet geneest kan het een chronische aandoening worden. Het wondje op de anus zorgt voor een scherpe pijn tijdens het poepen, bloedverlies en in zeldzame gevallen een ontsteking.
In de studie kreeg de ene groep patiënten met een chronische anale fissuur direct bekkenfysiotherapie en de andere groep na twee maanden. De groep die meteen bekkenfysiotherapie kreeg, had daar al direct baat bij. De studie werd uitgevoerd samen met de chirurgen uit de kliniek in Bilthoven in samenwerking met bekkenfysiotherapeuten uit heel Nederland.
Een anale fissuur is een pijnlijke en gênante aandoening die vaak tot een negatieve spiraal leidt. ,,Een vicieuze cirkel waarbij de pijn kan leiden tot verkramping van de kringspier en bekkenbodem. Hierdoor wordt de stoelgang steeds moeilijker en kan er angst ontstaan om naar de wc te gaan”, legt Van Reijn uit. ,,We zien ook dat het hebben van een chronische fissuur een enorme impact heeft op de kwaliteit van leven.”
Een chronische anale fissuur wordt volgens de huidige richtlijnen eerst behandeld met Diltiazem zalf en adviezen voor een makkelijke stoelgang. Als het niet over gaat, kan een botuline toxine injectie de verkrampte spier lam leggen. Helpt dat nog niet dan is een operatie mogelijk, waarbij de kringspier wordt ingesneden. ,,Bekkenfysiotherapie behoort niet tot de standaard behandeling, terwijl we al jaren weten dat de bekkenbodem ook vaak verkrampt bij anale pijn. De kans op het verliezen van je ontlasting na zo’n operatie is best groot”, weet Van Reijn. ,,Dat wil je voorkomen. We zijn dus heel blij dat we het nut van bekkenfysiotherapie nu aan hebben kunnen tonen.”
Nu de studie de positieve werking heeft aangetoond is het volgens haar belangrijk dat bekkenfysiotherapie een plek krijgt in de behandeling van chronische anale fissuren. ,,We hopen dat de artsen nu sneller inzien dat de fissuur misschien niet overgaat door de verkrampte bekkenbodem en wel over kan gaan met bekkenfysiotherapie. Zo kan een operatie waarschijnlijk worden voorkomen”, zegt Van Reijn.
De Proctos Kliniek is gevestigd in Bilthoven, Amsterdam en Rotterdam en is gespecialiseerd in aandoeningen van de anus en de endeldarm (proctologie). De Proctos Kliniek behandelt patiënten met aambeien, incontinentie, fistels, pijn, jeuk of andere aandoeningen van de anus, gemiddeld zo’n 1400 per maand. Omdat deze klachten vaak samenhangen met gynaecologische-, urologische- of algemene maagdarmklachten, werkt de kliniek samen met andere specialisten. Van Reijn werkte jaren in de Isala Klinieken in Zwolle. Naast haar eigen praktijk in Baarn is ze op maandag en dinsdag in de Proctos Kliniek aanwezig. Zij was lange tijd als docent verbonden aan het SOMT in Amersfoort.
Dit is een origineel bericht van Proctos Kliniek
Ga naar alle berichten van deze organisatie.