Europees onderzoek gestart naar zeldzame botkanker

02 SEP 2024 14:10 | Leiden University Medical Center (LUMC)

Kinderartsen en oncologen uit Spanje, Frankrijk, België en Nederland zijn een onderzoek gestart met gelden van onder andere het KWF. Doel van de studie is om te kijken of een bestaand medicijn de terugkeer van osteosarcomen kan voorkomen en zo de overlevingskans vergroten bij deze zeldzame vorm van botkanker.

Internist oncoloog Hans Gelderblom bij het Leids UMC is erg blij met de financiering: “We kunnen hiermee een internationaal onderzoek starten en dat is hard nodig. Bij zeldzame vormen van kanker zijn er namelijk te weinig gevallen in de afzonderlijke landen om wetenschappelijk onderzoek uit te voeren. Door de internationale samenwerking behalen we het aantal patiënten dat nodig is voor voldoende bewijskracht.”

ATTRACT

Ongeveer 1 op de 5 kankerpatiënten heeft een zeldzame vorm van kanker. Dat zijn ruim 20.000 Nederlanders per jaar die hiervan de nadelen ervaren. Zij hebben vaak lang moeten wachten op de diagnose en hun behandelopties zijn meestal beperkt. Hierdoor blijven hun vooruitzichten achter ten opzichte van andere kankerpatiënten.

Om de overlevingskans te verbeteren voor mensen met zeldzame vormen van kanker nam KWF het initiatief de krachten te bundelen met de Spanish Association Against Cancer Scientific Foundation (Spanje), Antikankerfonds (België), Kom op tegen Kanker (België) en Foundation ARC (Frankrijk). Uit deze samenwerking ontstond ATTRACT, Accelerate Together Rare Cancer Treatment, een oproep aan wetenschappers om onderzoeksvoorstellen in te dienen die de ontwikkeling van geneesmiddelen versnellen voor zeldzame kankervormen.

Overleven

Een kinderarts uit Parijs, Nathalie Gaspar, nam twee jaar geleden de uitdaging aan en diende met een Europees consortium een voorstel in voor onderzoek naar osteosarcomen. Voor dit onderzoek heeft ATTRACT een bedrag van 7,6 miljoen toegekend.  Hans Gelderblom: “In Nederland zijn inmiddels het LUMC en het Prinses Maxima Centrum aangesloten, er volgen wellicht meer medische centra. Wat we hopen is dat we niet alleen meer te weten komen over osteosarcomen, maar vooral dat we een medicijn hebben dat de overlevingskans van onze patiënten vergroot.”

Onderhoudsmedicijn

Jaarlijks krijgen ongeveer 50 mensen in Nederland te horen dat zij lijden aan een osteosarcoom. Bij iemand die deze diagnose heeft keert de ziekte regelmatig terug, ondanks een operatie en behandeling met chemotherapie. De kans op terugkeer is het grootste in het eerste jaar. In het Europese onderzoek gaan artsen nu een jaar lang het medicijn cabozantinib toedienen boven op de standaardbehandeling. Onderzoekers hopen hiermee de kans te verlagen op terugkeer van het osteosarcoom. De Europese studie moet gaan aantonen dat toevoegen van deze medicatie tot een hogere overlevingskans leidt. Dan kan de fabrikant een vergunning aanvragen om cabozantinib op de markt te brengen als onderhoudsmedicijn naast de standaardbehandeling.

 

Meer informatie

Werkgroep bot en- en wekedelentumoren Oncologie Centrum LUMC:  https://www.lumc.nl/patientenzorg/specialistische-centra/oncologie-centrum/voor-professionals/bot--en-wekedelentumoren/

Interview met Hans Gelderblom over ATTRACT op NPO radio 2: Hans Gelderblom werkt mee aan groot internationaal onderzoek naar medicijnen botkanker | NPO Radio 2

Prinses Maxima Kinderziekenhuis https://www.prinsesmaximacentrum.nl/nl

KWF https://www.kwf.nl/donatie/doneren?utm_source=sea-401&gad_source=1&gclid=EAIaIQobChMIt4Oku7WViAMV-JCDBx08uCRWEAAYASAAEgLXSPD_BwE

21 miljoen voor internationaal onderzoek zeldzame kanker (kwf.nl)

Foster | Fight Osteosarcoma Through European Research (fosterconsortium.org)

Meer binnen de rubriek Zorg