'Dat Temu ook onder de DSA gaat vallen is een goede zaak'

05 JUN 2024 09:55 | ING Bank
Dit is een expertquote via ANP Expert Support

Dirk Mulder

Aanleiding:
AFP: Chinese website Temu gaat ook onder strenge EU-regels vallen - Nieuws.nl

De toevoeging van Temu aan de lijst van grote internetbedrijven die aan de Digital Services Act (DSA) van de Europese Unie moeten voldoen, is een belangrijke stap in de regulering van online marktplaatsen. De DSA is een set van regelgeving die tot doel heeft de verantwoordelijkheid van online platforms te vergroten, consumenten te beschermen en illegale inhoud en producten te bestrijden. Bedrijven zoals Temu, AliExpress, Amazon en Shein worden nu geconfronteerd met strengere eisen op het gebied van transparantie, verantwoordelijkheid en veiligheid.

Onder de DSA moeten deze platforms maatregelen nemen om de verkoop van illegale goederen en diensten te voorkomen, nepnieuws en schadelijke inhoud te bestrijden, en gebruikers beter te informeren over hun rechten. Dit omvat ook het implementeren van mechanismen waarmee gebruikers eenvoudig misbruik kunnen melden, en de verplichting om jaarlijks rapporten te publiceren over hun inspanningen die gericht zijn op het opsporen, identificeren en aanpakken van illegale inhoud of informatie.

Consument beter beschermd

Deze stap is positief vanuit het perspectief van consumentenbescherming. De toegenomen verantwoordelijkheid van grote online platforms kan leiden tot een veiligere en eerlijkere digitale markt. Consumenten kunnen meer vertrouwen hebben, dat de producten die ze kopen voldoen aan de EU-normen en dat hun gegevens beter beschermd zijn. Het verhoogde toezicht kan ook bijdragen aan een eerlijker speelveld voor kleinere bedrijven die anders moeilijk zouden kunnen concurreren tegen de grote spelers.

Voor bedrijven zoals Temu betekent naleving van de DSA aanzienlijke investeringen in technologie en personeel om aan de regelgeving te voldoen. Dit kan leiden tot hogere operationele kosten die mogelijk worden doorberekend aan de consument. Bovendien kunnen striktere regels innovatie vertragen, omdat bedrijven voorzichtiger moeten zijn bij het introduceren van nieuwe diensten en producten.

Meer binnen de rubriek Winkels en consumentenmarkt