'Prille lente voor pensioenfondsen'

20 APR 2023 10:18 | Pensioenfederatie

Dit is een expertquote van Ger Jaarsma, Voorzitter, Pensioenfederatie.

U kunt dit bericht, of delen hiervan gebruiken op uw kanalen, met vermelding van de naam van de expert en organisatie. Aanleiding: Financiële positie van pensioenfondsen licht verbeterd | Economie | NU.nl

Na een roerig 2022 laten de financiële posities van pensioenfondsen dit voorjaar over de hele linie een voorzichtig positief beeld zien. In veel gevallen stijgen vermogensposities en dekkingsgraden enigszins in het eerste kwartaal van dit jaar.

De ontwikkelingen zijn nog voorzichtig, maar het is goed om te zien dat deze lichte verbeteringen over de volle breedte optreden. Naast hoop op een stabiel betere internationale economische situatie verwacht de gehele Nederlandse pensioensector nu snel politieke duidelijkheid rond de Wet toekomst pensioen (Wtp).

In mei wordt het nieuwe stelsel naar verwachting behandeld in de Eerste Kamer. In dit nieuwe stelsel, waarmee de Tweede Kamer eind vorig jaar instemde, kan pensioen meer meebewegen met de stand van de economie. Grote buffers aanhouden om aan een toegezegde hoogte van pensioen in de toekomst te voldoen, is dan niet meer nodig. In de Wtp boet ook het begrip dekkingsgraad in aan betekenis.

Meer binnen de rubriek Economie en geld