'Verlenging RVU-regeling eerlijk en goed voor de arbeidsmarkt'

05 JUL 2024 09:30 | Mercer
Dit is een expertquote via ANP Expert Support

Marc Heemskerk

Aanleiding:
FNV-plan om ruzie over vroegpensioen bij te leggen: We moeten voorkomen dat mensen versleten raken (De Telegraaf)

De discussie over het vervroegd uittreden van werknemers in zware beroepen is opnieuw actueel door het naderende einde van de tijdelijke RVU-regeling (Regeling voor Vervroegde Uittreding). De vakbond FNV stelt een puntensysteem voor om de regeling te verlengen, wat een pragmatische en noodzakelijke oplossing lijkt voor een complex probleem.

De huidige RVU-regeling is ingevoerd om mensen met fysiek zware beroepen de mogelijkheid te bieden eerder met pensioen te gaan zonder financiële straf voor de werkgever. Dit systeem loopt echter eind volgend jaar af, en zonder verlenging dreigen veel werknemers in zware beroepen tegen ernstige gezondheidsproblemen aan te lopen voordat ze de AOW-leeftijd bereiken. 

Het puntensysteem van de FNV, dat al wordt toegepast in de Rotterdamse haven, lijkt een effectieve manier om te bepalen wie daadwerkelijk in aanmerking komt voor vervroegde uittreding. Door te kijken naar factoren zoals de zwaarte van het werk, het aantal gewerkte jaren en onregelmatige diensten, kan men eerlijk bepalen wie recht heeft op vroegpensioen. Dit systeem voorkomt misbruik en zorgt ervoor dat degenen die het echt nodig hebben, geholpen worden.

Critici, vooral werkgevers, vrezen een terugkeer van de VUT (Vervroegde Uittreding) en de bijbehorende kosten. Echter, het niet verlengen van de RVU-regeling kan op de lange termijn juist duurder uitpakken. Mensen in zware beroepen die doorwerken tot hun AOW-leeftijd lopen een hoger risico op arbeidsongeschiktheid. Dit resulteert in hogere kosten voor arbeidsongeschiktheidsuitkeringen en een verhoogde belasting van het gezondheidszorgsysteem.

Daarnaast kan het handhaven van een regeling voor vervroegde uittreding juist bijdragen aan een aantrekkelijke arbeidsmarkt. Jongeren zullen eerder geneigd zijn om een zwaar beroep te kiezen als ze weten dat er rekening wordt gehouden met de fysieke belasting op de lange termijn. Dit kan helpen om personeelstekorten in deze sectoren aan te pakken.

De overheid zou dus de fiscale faciliteiten voor de RVU-regeling moeten verlengen en daarbij het puntensysteem van de FNV overwegen. Dit systeem biedt een rechtvaardige en effectieve oplossing voor een urgente kwestie, zonder dat het leidt tot een massale vervroegde uittocht zoals bij de oude VUT-regeling. Het is tijd voor een eerlijke en duurzame aanpak die zowel werknemers als werkgevers ten goede komt.

Meer binnen de rubriek Economie en geld