'Komst van Alibaba's Tmall naar Europa is wake-up call voor huidige e-commerce platforms'

05 JUL 2023 09:21 | ING

Dit is een expertquote van Dirk Mulder, ING Sector Banker, ING Trade & Retail.

U kunt dit bericht, of delen hiervan gebruiken op uw kanalen, met vermelding van de naam van de expert en organisatie. Aanleiding: Alibaba gaat lokaal in Europa met Tmall | Twinkle

Recent heeft Alibaba, de grootste online winkel, bekendgemaakt zijn marktplaats Tmall gericht op internationale merken ook in Europa te lanceren. De eerste proeven zijn onlangs in Spanje gestart. Alibaba heeft de ambitie om op termijn in heel Europa aanwezig te zijn. Naar verwachting zal de komst van Tmall de Europese e-commerce markt opschudden.

Voor de gevestigde e-commerce platforms is de komst van Tmall een wake-up call. Bedrijven als Bol.com en Amazon hebben de Europese e-commerce markt lang gedomineerd en geprofiteerd van hun sterke merknamen, snelle levering en uitgebreide assortiment.

De focus van Tmall op lokale merken en lokale markten kan de voorkeurspositie van de gevestigde platforms in gevaar brengen. Zij zien zich nu geconfronteerd met een geduchte concurrent die specifiek gericht is op het versterken van de lokale economie en het promoten van Europese merken. Dit opent een wereld van mogelijkheden voor Europese merken die tot nu toe beperkt waren tot de lokale markt of die moeite hadden om internationaal door te breken.

De gevestigde platforms zullen hun strategieën moeten heroverwegen om met Tmall te kunnen concurreren. Bijvoorbeeld door meer aandacht te besteden aan het aantrekken en promoten van lokale merken en zich te positioneren als een duurzaam platform. Ook door blijvend te investeren in innovatieve technologieën en logistieke oplossingen kunnen de bestaande platforms klanten aantrekken door hen snelle en betrouwbare (klanten)service te bieden.

De entree van Tmall op de Europese markt zal leiden tot een toename van bestellingen en pakketbezorging hetgeen een negatief effect heeft op ons milieu. Nederlandse spelers als Bol.com zijn intensief bezig om deze impact te verminderen door te kijken naar minder verpakkingen een duurzame vervoersmogelijkheden. Hiermee kan men zich dus onderscheiden van Tmall.

Het is nog onduidelijk hoe Tmall de dynamiek op de e-commercemarkt gaat veranderen en hoe de bestaande spelers zich hierop zullen aanpassen. Een verhoogde concurrentie biedt verschillende voordelen voor consumenten zoals lage prijzen en een breder productaanbod. Naar verwachting zal de concurrentie tussen Tmall en de bestaande e-commerce platforms positief uitpakken voor consumenten en de Europese e-commerce markt als geheel.

Meer binnen de rubriek Winkels en consumentenmarkt