Het Israëlisch leger doodt sinds de oorlog met Hamas op 7 oktober afgelopen jaar losbarstte gemiddeld 250 Palestijnen per dag in Gaza. In geen enkel gewapend conflict van de afgelopen tijd stierven op een dag zoveel mensen.
In de aanloop naar 100 dagen oorlog, dat is komende maandag 15 januari, berekende Oxfam op basis van cijfers van OCHA, de VN-organisatie die verantwoordelijk is voor het coördineren van noodhulpverlening in Gaza, het gemiddelde aantal sterfgevallen per dag in Gaza. Zelfs in Syrië (96,5 doden per dag), Soedan (51,6), Irak (50,8), Oekraïne (43,9) Afghanistan ( 23,8) en Jemen (15,8) was het aantal dodelijke slachtoffers lager.
“Het is onvoorstelbaar dat de internationale gemeenschap toekijkt hoe het dodelijkste conflict van de 21e eeuw zich ontvouwt. De stijgende lijn van het aantal gewonde en gestorven mensen (zie bijgesloten grafiek) is onrustbarend. Ik hoop dat deze schokkende cijfers de Nederlandse regering wakker schudden”, stelt Dirk Jan Jalvingh, beleidsadviseur humanitaire hulp Oxfam Novib.
Oxfam Novib houdt rekening met nog meer doden. “Want de cijfers die we nu gebruiken zijn gebaseerd op het aantal gedode slachtoffers na bombardementen. Wat we niet hebben meegeteld zijn de mensen die overlijden door ondervoeding, ziekten en mensonterende omstandigheden. Op sommige plekken is maar één wc per 700 mensen beschikbaar”, aldus Dirk Jan Jalvingh, beleidsadviseur humanitaire hulp Oxfam Novib De koude winter en de regens verergeren de noodsituatie door het enorm tekort aan dekens, brandstof en warm water.
Volgens het Wereld voedsel programma, het WFP, is er naast het geweld ook sprake van catastrofale honger. Meer dan twee miljoen mensen in Gaza zijn al maanden verstoken van hulp. “Deze crisis wordt nog verergerd door de beperkingen van Israël op de toegang van hulpgoederen, het sluiten van de grenzen, de belegering van Gaza en het weigeren van onbelemmerde toegang. Momenteel komt slechts 10 procent van de wekelijkse voedselhulp binnen”, aldus Jalvingh.
Oxfam waarschuwt dat steeds meer mensen worden gedwongen om naar kleinere, overbevolkte gebieden te vluchten door voortdurende bombardementen. “De enige manier om het bloedvergieten te stoppen en te voorkomen dat nog veel meer mensen doodgaan, is een onmiddellijk staakt-het-vuren, de vrijlating van gijzelaars en het toelaten van cruciale hulpgoederen”, aldus Dirk Jan Jalvingh, beleidsadviseur humanitaire hulp Oxfam Novib
Dit is een origineel bericht van Oxfam Novib
Ga naar alle berichten van deze organisatie.