'Overheid en kledingindustrie moeten investeren in écht circulair polyester'

31 JAN 2024 10:20 | MVO Nederland
Dit is een expertquote via ANP Expert Support

Bianca Streng

Aanleiding:
De kledingindustrie lijkt lekker bezig, maar is gerecyclede kleding wel zo duurzaam? - NRC

Kledingbedrijven maken mooie sier met ‘duurzaam’ textiel, gemaakt van gerecyclede petflessen (rpet). Het textiel wordt er weliswaar van gemaakt, maar wordt na gebruik alsnog op de afvalhoop gegooid. Circulair is dat dus nauwelijks. De trend van gerecycled plastic uit petflessen is inmiddels zo lang gaande dat er vanuit kledingmerken en -producenten amper nog vraag is naar gerecycled polyester afkomstig van afgedankt textiel. Geen wonder dat ‘circulaire economie’ in de Nieuwe Economie Index, een meetinstrument voor de duurzaamheid van de economie, dit jaar zelfs gedaald is.

En dat terwijl we bij MVO Nederland bedrijven zien die technieken hebben om polyester écht circulair te maken. Maar om die op te schalen zijn veel meer investeringen nodig. Dus laat de overheid snel met wetgeving komen, zodat de kledingindustrie hierin versnelt, en laat de industrie beseffen dat rpet niet onder de noemer ‘circulair textiel’ valt. Aangezien meer dan de helft van de kleding uit synthetische materialen bestaat, ligt er een enorme kans om een winstgevend, circulair businessmodel te ontwikkelen. Daar spinnen industrie, consumenten én de aarde garen bij. 

MVO Nederland stuurt de transitie naar een duurzame economie met het grootste duurzame bedrijvennetwerk van Nederland. Die transitie vraagt om verandering van het huidige systeem. Het bedrijfsleven is als geen ander in staat om snel en goed in te spelen op veranderende omstandigheden. En dus geloven wij dat we samen met hen het snelste en de beste resultaten bereiken door in relevante sectoren coalities te bouwen van bedrijven die willen versnellen. MVO Nederland werkt dagelijks met haar netwerk van 2.000 bedrijven aan de transities in de agrifood, bouw, chemie, textiel, zorg, water en infra aan de nieuwe economie. Het doel is om in 2025 minimaal twintig procent van de Nederlandse economie omgaat in de duurzame economie, die gestoeld is op meer dan alleen financiële waarden en draait binnen de grenzen van de planeet en maatschappij. Alleen zo kunnen we het tij keren. Meer informatie: www.mvonederland.nl.

Meer binnen de rubriek Klimaat, milieu en duurzaamheid