'Kosten van klimaatrisico’s mogen niet exclusief bij huiseigenaar belanden'

01 MRT 2024 09:28 | De Volksbank
Dit is een expertquote via ANP Expert Support

Georgette Lageman-Ledegang

Aanleiding:
Voor VEH is klimaatlabel niet de oplossing - InFinance

Het is een gemiste kans dat Vereniging Eigen Huis zich tegen de introductie van een verplicht uniform klimaatlabel keert. Drie grootbanken stelden onlangs voor zo’n label in te voeren, zodat degene die een woning koopt inzicht krijgt in de financiële risico’s als overstromingsgevaar of funderingsschade. Die transparantie mist nu en het is dan ook niet gek dan bij de aankoop van een woning nog weinig rekening wordt gehouden met klimaatrisico’s.

Waar Vereniging Eigen Huis wel een punt heeft is dat de kosten van schade door een veranderend klimaat niet eenzijdig bij woningeigenaren terecht mogen komen. Niet alleen omdat klimaatschade een maatschappelijk probleem is waaraan de hele samenleving een financiële bijdrage moet leveren, maar ook omdat het schaarste troef is op de woningmarkt. Het enorme tekort aan woningen maakt dat veel mensen niet de luxe hebben om ‘nee’ te zeggen tegen een woning die niet klimaatbestendig is.

 De introductie van een klimaatlabel zal de vraag naar woningen met geen of weinig risico’s verhogen, waardoor deze naar verwachting in prijs stijgen. BLG Wonen vreest dat de tweedeling op de woningmarkt daardoor nog verder wordt versterkt. Daarom moet de focus liggen op het gezamenlijk dragen van de kosten van klimaatschade. Dat voorkomt dat woningen met een hoog risico op klimaatschade straks alleen nog zijn weggeld voor de woningeigenaren met de minste financiële draagkracht.

 

Meer binnen de rubriek Wonen