'Senaat mag de duurhuurder niet in de steek laten'

29 MEI 2024 13:01 | BLG Wonen
Dit is een expertquote via ANP Expert Support

Georgette Lageman-Ledegang

Aanleiding:
Nederlanders geven relatief groot deel van inkomen uit aan woonlasten

Sinds 2015 zijn de huurprijzen in Nederland met 18,5 procent gestegen. Gemiddeld stegen huurprijzen in Europa met ruim 13 procent. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Voor huurders die het water aan de lippen staat is er hoop: de Eerste Kamer kan de woekerhuren in het middensegment aan banden leggen.

Duurhuurders zijn huurders die meer dan een derde van hun netto-inkomen kwijt zijn aan huurlasten. Zij zijn vaak noodgedwongen aangewezen op de vrije huurmarkt. Daar betalen huurders een hoger deel van hun inkomen (37 procent) aan woonlasten dan huurders in de sociale sector (31 procent) of mensen met een koopwoning (22 procent). Door de hoge huren kunnen zij vaak niet sparen om later alsnog te kopen. Dit leidt al jaren tot een groeiende ongelijkheid in de samenleving.

De Tweede Kamer heeft ingestemd met de Wet betaalbare huur. Daarmee worden de huren in het middensegment aan een maximum gebonden aan de hand van het puntenstelstel van het Rijk. Door deze wet gaat de huur van 300.000 woningen op termijn met gemiddeld 190 euro omlaag. Het laatste woord is nu aan de Eerste Kamer. Met een stem voor de wet vergroot de senaat de woontoegankelijkheid in Nederland. Wij roepen op meteen de fiscale maatregelen die verhuren onaantrekkelijk maken te herzien, zodat het aanbod aan huurwoningen op peil blijft. Eerste Kamer, laat de duurhuurder niet in de steek.

Meer binnen de rubriek Wonen