'Bescherm toekomstige generaties studenten tegen te hoge studieschulden'

02 OKT 2024 13:15 | BLG Wonen

Wie een studieschuld heeft kan straks minder geld lenen om een woning te kopen, als het aan de overheid ligt. Daarmee wordt het kopen van een woning nog moeilijker voor wie studieschulden heeft. Een ruime meerderheid van de afgestudeerden had tijdens de studie geen weet van de impact van studieschulden op hun leencapaciteit, zo blijkt uit een recente enquête.

Inmiddels is de totale studieschuld sinds 2011 verdubbeld en is de groep studenten met een hoge studieschuld van meer dan 50.000 euro vervijfvoudigd.

Voor toekomstige generaties studenten is het tij nog te keren. Daarvoor is het nodig dat zij niet onnodig veel lenen. Op de site van DUO, de overheidsinstantie die verantwoordelijk is voor de studiefinanciering, staan echter nog geen expliciete waarschuwingen.

Waarschuwing op de site

Het is de hoogste tijd om studenten met hun neus op de feiten te drukken. Zet ‘Let op! Geld lenen kost geld!’ maar met koeienletters op de DUO-website. Wie dan nog onnodig veel leent, kan niet meer zeggen dat hij niet wist wat de gevolgen zouden zijn.

Meer binnen de rubriek Wonen