'Migratieafspraken kunnen verstrekkende gevolgen hebben'

17 JUL 2023 15:10 | Rode Kruis

Dit is een expertquote van Ralph Severijns, Onderzoeker en adviseur op gebied van migratie en vluchtelingen, Het Nederlandse Rode Kruis.

U kunt dit bericht, of delen hiervan gebruiken op uw kanalen, met vermelding van de naam van de expert en organisatie. Aanleiding: Europese Unie sluit migratiedeal met Tunesië

Mensen die asiel willen aanvragen in de Europese Unie ervaren vaak geen andere keuze dan een gevaarlijke reis te ondernemen. Zij lopen daarbij het risico om uitgebuit te worden door smokkelaars, in noodsituaties terecht te komen en zelfs het leven te laten. Afspraken met landen om migratie naar de EU te temperen, kunnen verstrekkende gevolgen hebben voor deze mensen.

Berichten in de media over groepen mensen die gedwongen een land worden uitgezet, baren het Rode Kruis dan ook zorgen. Humanitaire organisaties moeten te allen tijde toegang blijven houden om hen hulp te verlenen. Ook zou toegang tot onvoorwaardelijke humanitaire hulp op de Middellandse Zee altijd gewaarborgd moeten zijn.

Het Rode Kruis pleit daarom voor meer veilige en legale migratieroutes, die mensen in staat stellen om op een menswaardige manier bescherming te vragen in de Europese Unie. Het Rode Kruis levert humanitaire hulp via onze humanitaire servicepunten, die wij overal ter wereld op migratieroutes opzetten. Ook op de Middellandse Zee gebeurt dit, bijvoorbeeld door middel van het reddingsschip Ocean Viking, waar Rode Kruis-hulpverleners mensen aan boord verzorgen.

Meer binnen de rubriek Ngo - goede doelen