Save the Children vangt 10.000 Rohingya-kinderen op in kindercrisis

30 OKT 2017 15:17 | Save The Children Nederland

SAVE THE CHILDREN VANGT 10.000 ROHINGYA-KINDEREN OP IN GROOTSE KINDERCRISIS

Bijna tweederde van alle gevluchte Rohingya’s is jonger dan achttien jaar. Ruim zeshonderdduizend Rohingya’s sloegen sinds augustus op de vlucht voor het geweld in Myanmar, waarvan 360.000 kinderen. Save the Children maakt zich grote zorgen om hun veiligheid. Niet eerder creëerde Save the Children daarom in zo’n korte tijd zoveel veilige plekken voor deze groep. ‘De veiligheid van kinderen staat nu voorop’, zegt Rik Goverde, woordvoerder Save the Children, vanuit Bangladesh.

In Syrië was ruim de helft van alle vluchtelingen kind. In de Rohingya-crisis is dat bijna  tweederde. ‘Dit is een vooral een kindercrisis, meer dan welke ramp dan ook’, zegt Goverde. Hij ziet veel wanhopige, hongerige kinderen in hun eentje in de chaotische omstandigheden in de kampen in Bangladesh rondlopen. ‘Kinderen die niemand hebben die op ze let, zijn de meest kwetsbaren ter wereld en lopen het risico slachtoffer te worden van uitbuiting en misbruik.’

De hulporganisatie zette daarom in korte tijd twee opvangcentra op, waarin alleenstaande kinderen vierentwintig uur per dag worden opgevangen en waar voor hen wordt gezorgd. Alleen al de afgelopen drie weken identificeerde de hulporganisatie ruim 1200 alleenstaande kinderen. Op 68 andere plekken kunnen kinderen psychosociale steun krijgen bij het verwerken van hun traumatische ervaringen. In totaal vangt Save the Children 10.000 kinderen op. De hulporganisatie wil uiteindelijk 1100 van dit soort veilige plekken in de kampen in Bangladesh opzetten.

Op de veilige plekken kunnen kinderen onder toezicht van professionals leren en spelen, is het schoon en krijgen ze steun bij het verwerken van traumatische ervaringen. ‘Routine is voor een kind erg belangrijk’, zegt Goverde.

Zo ontmoette Goverde een tienjarig meisje uit Myanmar dat helemaal alleen naar Bangladesh vluchtte, nadat haar ouders waren vermoord. ‘Ze kwam hier aan met een groot gat in haar hoofd. Ze bleek met een kapmes op haar hoofd te zijn geslagen. Het leger heeft haar opgepikt en haar naar een van onze opvangplekken gebracht. Daar wordt nu voor haar gezorgd.' 

De bijna vierhonderd duizend gevluchte Rohingya-kinderen uit Myanmar gaan bovendien niet naar school omdat deze er simpelweg in het nieuwe land niet voor hen zijn. Op de veilige plekken van Save the Children, vaak afgeschermde ruimtes zoals lokalen, staan daarom ook de sociale, emotionele en cognitieve ontwikkeling van jonge kinderen centraal. ‘De lokalen die we opzetten zijn meteen een belangrijke manier om de veiligheid van kinderen te waarborgen’, zegt Goverde.

Save the Children is de grootste onafhankelijke hulporganisatie ter plaatse en geeft de kinderen de eerste hulp die ze zo hard nodig hebben: voedsel, schoon water, veiligheid, medische zorg. De organisatie is in Nederland onder de noemer Eerste Hulp Aan Kinderen Van Rohingya een actie gestart om aandacht te vragen voor de situatie van de Rohingya-kinderen.

Meer binnen deze rubriek