Veel mensen hebben een aansprakelijkheidsverzekering. Dat is verstandig, want voor een paar euro per maand bescherm je jezelf daarmee tegen mogelijke levenslange schulden door aansprakelijkheid voor, bijvoorbeeld, letselschade. Zo’n verzekering bestaat ook voor bedrijven. In dit artikel vertellen we je daar meer over.
Wat is een zakelijke aansprakelijkheidsverzekering?
Bedrijven kunnen zich verzekeren tegen aansprakelijkheid. De verzekering hiervoor heet de bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering. Maar wat is een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering (AVB) nu precies?
Eigenlijk lijkt deze verzekering best een beetje op de aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren, alleen geldt de AVB voor aansprakelijkheid voor schade die tijdens het werk ontstaat. Als jij, je werknemers of je product schade aanrichten aan iemand anders of zijn spullen, dan ben je hiervoor verzekerd. Wordt het bedrijf aansprakelijk gesteld voor de schade, dan kan het een vergoeding krijgen van de verzekeraar voor het betalen van de schade.
Wat valt er onder de dekking?
Zoals we net al noemden, dekt een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering dus schade die wordt aangericht door jou, iemand anders in het bedrijf of een product van het bedrijf. Het kan gaan om schade die wordt aangericht aan een persoon of spullen buiten het bedrijf, maar het kan ook gaan om schade die een medewerker oploopt tijdens het werk.
Als er sprake is van schade en beide partijen komen er onderling niet uit, dan kan dit uitlopen tot een juridisch conflict. Ook hier kan de AVB goed van pas komen. Met deze verzekering kan het bedrijf namelijk juridische hulp toegewezen krijgen om het conflict tot een zo goed mogelijk einde te brengen. Uiteraard worden de kosten van deze hulp (grotendeels) door de verzekeraar betaald.
Let wel, schade die wordt aangericht door een motorrijtuig, valt niet onder de dekking van de AVB. Hier zijn andere verzekeringen voor bedoeld, zoals de zakelijke autoverzekering.
Verschil met de beroepsaansprakelijkheidsverzekering
De AVB wordt nogal eens verward met de beroepsaansprakelijkheidsverzekering (BAV). Dat is te begrijpen, want de namen van deze twee verzekeringen lijken sterk op elkaar. Toch zijn het wel degelijk andere verzekeringen. Het verschil zit hem in de schade waarvoor de verzekeringen dekking bieden.
Zoals we net al noemden, gaat het bij de AVB om schade aan anderen of de spullen van anderen. Bij de BAV gaat het om financiële schade die een klant oploopt, doordat jij een beroepsfout hebt gemaakt. Denk bijvoorbeeld aan een financieel adviseur die een verkeerd advies geeft aan zijn klant, waardoor deze een groot verlies lijdt. Besluit de klant de adviseur aansprakelijk te stellen, dan kan de adviseur zich bij de verzekeraar van zijn BAV melden voor een (gedeeltelijke) vergoeding van de schade.
Dit is een origineel bericht van Traffic Family
Ga naar alle berichten van deze organisatie.
10 SEP 2024