'AI brengt kansen én gevaren voor werkgevers'

26 SEP 2024 11:52 | Breda University of Applied Sciences
Dit is een expertquote via ANP Expert Support

Oscar Bastiaens

Aanleiding:
AI-huiverigheid bij werkgevers krijgt begrip van SZW- en EZK-ministers

AI is bezig met een stevige opmars in vele sectoren. Toch blijkt dat veel werkgevers met de implementatie hiervan afwachtend zijn. Zij krijgen bijval van verschillende ministers omdat ook zij de mogelijke risico’s inzien. Daarom is de Sociaal-Economische Raad om advies gevraagd over hoe hiermee om te gaan. Zo zijn de risico’s rondom bias (vooroordeel) en mogelijke discriminatie bij sollicitatieprocessen te groot om verantwoord gebruik te waarborgen. Een duidelijk ethisch raamwerk kan daarom een manier zijn om de implementatie te versnellen.

AI begrijpen

Het is dan ook goed dat de Europese AI-Act houvast kan bieden bij het beoordelen van AI-systemen die werkgevers overwegen in te zetten. Tegelijkertijd is het ook van belang om te begrijpen hoe AI nu precies werkt en welke problemen niet zomaar op te lossen zijn. Uiteindelijk is AI niet intelligent, maar doet het – vaak heel accurate – voorspellingen op basis van de grote hoeveelheden data waarop het model is getraind.

Sociale context

Daarnaast is het systeem niet in staat om aspecten als sociale context en de dynamiek van culturen te begrijpen. Het probleem van bias (vooroordeel) wordt hiermee versterkt en wie dat risico probeert te vermijden, ziet dat AI juist een bias-door-proxy (waarbij het algoritme indirect discrimineert) lijkt te vertonen.

Risico's

Voor bedrijven die AI willen implementeren is het daarom van groot belang om bewust te blijven van de risico’s en een overzicht te creëren van individuen of groepen die mogelijk schade kunnen oplopen bij het gebruik van de technologie. Tevens is het van belang om te beoordelen of er geen negatieve gevolgen bij het gebruik van AI zijn. Zodra het gebruik bijvoorbeeld de autonomie van medewerkers aantast, is dat zonder meer problematisch.

Als deze aspecten duidelijk worden, kan een bedrijf sneller handelen in het gebruik van AI, omdat de kaders van verantwoord gebruik duidelijk zijn.

Eigen verantwoordelijkheid

Tot slot moeten werkgevers zich niet vergissen in hun eigen verantwoordelijkheid naar hun medewerkers. De AI-Act stelt hen immers verantwoordelijk om medewerkers te trainen op het gebied van AI-geletterdheid wanneer ze AI in het bedrijf actief gaan inzetten. 

Breda University of Applied Sciences (BUas) is een gespecialiseerde en internationaal georiënteerde hoger onderwijsinstelling in Breda. Op de groene en kleinschalige campus en in de diverse learning communities werken studenten, medewerkers en partners uit het bedrijfsleven samen aan een betere wereld door het creëren van betekenisvolle ervaringen. Dit doen zij op het gebied van Tourism, Leisure & Events, Hotel & Facility Management, Built Environment, Logistics Management, Game Design, Creative Business en Data Science & AI.

Meer binnen de rubriek Arbeidsmarkt en ondernemen