Terechte dwangsom voor Uber Eats vanwege reclamedrukwerk in Rotterdam

26 OKT 2022 10:15 | Raad van State

Uber Eats mag in Rotterdam geen flyers meer verspreiden ‘aan de bewoner(s) van’ op adressen zonder Ja/Ja-sticker. Dat staat in een uitspraak van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State van vandaag (26 oktober 2022).

Dwangsom

De gemeente legde een dwangsom op na meldingen van bewoners dat flyers van Uber Eats waren bezorgd op hun adressen. Rotterdam heeft sinds 1 november 2020 een nieuw systeem van brievenbusstickers om de verspreiding van ongewenst drukwerk te voorkomen. Het is verboden om ongeadresseerd reclamedrukwerk te bezorgen op adressen waar niet uitdrukkelijk is aangegeven met een Ja/Ja-sticker dat iemand ongeadresseerd reclamedrukwerk wil ontvangen.

Adres

Uber Eats is het niet eens met de dwangsom die de gemeente haar heeft opgelegd en is hiertegen in beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Volgens het bedrijf zijn de flyers geen ongeadresseerd reclamedrukwerk, omdat er wel een adres op de flyers staat. Uber Eats zegt dat zij daarmee voldaan heeft aan een van de drie voorwaarden in de gemeentelijke afvalstoffenverordening. De gemeente stelt zich op het standpunt dat het niet of/of, maar en/en is. Zonder naam én adres én woonplaats is het volgens de gemeente wél ongeadresseerd reclamedrukwerk.

 

Uitspraak

De Afdeling bestuursrechtspraak oordeelt in haar uitspraak van vandaag dat er wel degelijk sprake is van een overtreding. In de gemeentelijke afvalstoffenverordening staat duidelijk dat er én de naam én het adres (of postbus) én de woonplaats van de ontvanger op geadresseerd drukwerk moet staan. Uber Eats mag dus in Rotterdam geen flyers ‘aan de bewoner(s) van’ meer verspreiden op adressen zonder Ja/Ja-sticker. 

Lees de volledige tekst van de uitspraak met zaaknummer 202105589/1 op de website van de Raad van State via bijgevoegde link.

Meer binnen deze rubriek