In de afgelopen vijf jaar zijn er naar verhouding acht keer meer slachtoffers onder kinderen gevallen door landmijnen en andere niet ontplofte granaten dan in de jaren ervoor. Elke drie dagen raakte een kind verminkt of gedood. In de onderzochte periode van 2018 tot en met 2022 werden in totaal 657 kinderen gedood of verminkt door landmijnen en achtergebleven granaten. Alleen in 2022 ging het al om 199 kinderen.
De oorlog gaat op 26 maart het negende jaar in. Hoewel er inmiddels minder kinderen omkomen bij directe oorlogshandelingen zoals luchtaanvallen, is het gevaar voor kinderen op dood of ernstige verminking door niet ontploft oorlogstuig juist gestegen; ook in tijden van wapenstilstand. De tienjarige Maha schreef het voorwoord bij het onderzoek Watching Our Every Step dat Save the Children deed naar de gevolgen van landmijnen voor het leven van kinderen. Maha raakte een oog en haar arm kwijt, maar ook zijn haar toekomstperspectieven door haar handicap ernstig beperkt.
Met name kinderen die in vluchtelingenopvang wonen zijn extra kwetsbaar, zij worden erop uit gestuurd brandhout of water te halen en lopen daarbij gevaar te stuiten op mijnen. Door hevige regenval verplaatsen mijnen zich ook, zodat het niet duidelijk is waar het gevaar schuilt. Daarnaast zijn er ook veel gezinnen weer teruggegaan naar hun oorspronkelijke woonplaats nog voor de mijnen geruimd waren.
Save the Children biedt materiële en psychosociale ondersteuning aan kinderen die gehandicapt zijn geworden door oorlogsgeweld. Jihad (28) stapte zeven jaar geleden zelf op een mijn en helpt nu meiden zoals Maha met het verwerken van het ongeluk. Hij gaat op huisbezoek, om zo ook de rest van de familie bij te staan om met de nieuwe situatie om te gaan.
Jihad: “Omdat ik zelf ook slachtoffer ben van een landmijn, weet ik welke fases je doorgaat. Veel kinderen voelen zich afgewezen, willen zich verstoppen en niet meer met andere kinderen spelen. Ik laat zien dat je ook met je beperking nog heel veel kunt en toch je dromen kunt waarmaken.”
Zodra een kind gewond is geraakt, gaat er een case managementteam naar het ziekenhuis en biedt Save the Children hulp aan zodat het kind de juiste behandeling kan krijgen. Ook biedt de kinderrechtenorganisatie financiële hulp aan de familieleden.
In Jemen ligt veel ontplofbaar materiaal – ook uit eerdere oorlogen. Van 1962–1969 en 1970–1983, en diverse conflicten sinds 1994 ligt nog veel gevaarlijk materiaal wat bij kinderen grotere schade aanricht dan bij volwassenen. Sinds 2015 komt er nog meer munitie bij.
Dit is een origineel bericht van Save the Children
Ga naar alle berichten van deze organisatie.