'Het begrip 'duurzaam' op vakantieparken wordt geregeld misbruikt'

12 OKT 2023 09:21 | Wolters Kluwer Schulinck

Dit is een expertquote van Alphons van den Bergh, Senior vakredacteur Omgevingsrecht, Wolters Kluwer Schulinck

U kunt dit bericht, of delen hiervan gebruiken op uw kanalen, met vermelding van de naam van de expert en organisatie. Aanleiding: MEDIAWATCH: Zeeuws Schouwen-Duiveland telt meeste vakantiewoningen | ANP

Steeds vaker transformeert een bestaand recreatiepark naar een luxe vakantieresort. Op het eerste gezicht mooi, maar dit is niet altijd duurzaam. Dat komt omdat het begrip duurzaam regelmatig onjuist wordt gebruikt en soms misbruikt.

Duurzaamheid of duurzame ontwikkeling?

Hierin zit een tegenstelling. Bij duurzame ontwikkeling staat de ontwikkeling centraal, niet duurzaamheid. Ook voor toerisme is duurzaamheid van belang. De stad of regio zal een toerist moeten verleiden om op bezoek te komen (citymarketing). Maar een overdaad aan toerisme zal de gastvrijheid en gemoedelijkheid niet bevorderen. Bovendien, geen aantrekkelijke omgeving dan ook geen toeristen.

Participatie als oplossing

De definitie van duurzaam toerisme geeft al de juiste richting. Duurzaam toerisme richt zich op de behoeften van bezoekers, de industrie, het milieu en de lokale bevolking en houdt daarbij rekening met de huidige en toekomstige ecologische (Planet), sociale (People) en economische (Profit) gevolgen. Dat vraagt om een integrale benadering.

Participatie is hiervoor uitermate geschikt. Door participatie kunnen gevoeligheden en onmogelijkheden van een bepaalde ontwikkeling al in het voortraject inzichtelijk en duidelijk worden. Dat biedt perspectief. Ofwel kan met die gevoeligheden rekening worden gehouden, ofwel wordt duidelijk dat de ontwikkeling en investering niet loont.

Belangrijk is dan wel dat ontwikkelaar, overheid en omgeving participeren met een open houding.

Meer binnen de rubriek Reizen en toerisme