Patricia Eickmans-van der Poel
Aanleiding:
Rechter buigt zich over betaalde schuldhulpverlening
Mensen met veel schulden zijn kwetsbaar. Om te voorkomen dat daar misbruik van wordt gemaakt heeft de wetgever schuldbemiddeling tegen betaling exclusief neergelegd bij de gemeente en een handvol professionals. Toch blijven andere bedrijven proberen via schijnconstructies geld te verdienen aan de schuldsituatie van anderen. Deze bureaus lijken vaak beter in staat deze doelgroep te bereiken dan de gemeente.
Gemeenten hebben sinds 2012 officieel de taak hun inwoners te ondersteunen bij het vinden van een oplossing voor hun schulden. Zij bieden vele vormen van kwalitatief goede schuldhulp aan en gratis bovendien. Niet alleen bij grote problemen, maar ook bij geldstress, budgetvragen en kleine schulden kan de gemeente helpen. Toch wachten mensen vaak nog jaren voordat zij hulp vragen.
Om inwoners al bij kleine schulden te laten weten dat schuldhulp mogelijk is, mag de gemeente een gesprek aanbieden als er achterstanden zijn bij huur, gas, water, licht en zorgverzekering. De resultaten zijn helaas minder goed dan gehoopt. Er worden veel gesprekken aangeboden, maar een hulpvraag blijft nog vaak uit. Onderzoek blijft nodig om er de vinger achter te krijgen waarom nog veel mensen het lastig vinden om bij geldstress of kleinere schulden hun gemeente om hulp te vragen.
Dit is een origineel bericht van Wolters Kluwer Schulinck
Ga naar alle berichten van deze organisatie.