Vier op de vijf kinderen in Gaza leeft met depressie, verdriet en angst

15 JUN 2022 06:00 | Save the Children

Uit onderzoek van Save the Children blijkt dat vier op de vijf kinderen in de Gazastrook met gevoelens van somberheid, angst en verlies leven. De land-, lucht- en zeeblokkade, opgelegd door de regering van Israël, hebben afgelopen jaren tot een mentale gezondheidscrisis onder kinderen en jongeren geleid. 

Het mentale welzijn van kinderen, jongeren, ouders en verzorgers is afgelopen jaren dramatisch verslechterd, blijkt uit het rapport ‘Trapped’ van Save the Children. Het aantal kinderen met stress steeg sinds het laatste onderzoek van Save the Children in 2018 van 55 procent naar 80 procent. Het onderzoek toont opnieuw aan dat de huidige status-quo van het conflict een negatief effect heeft op het mentale welzijn van kinderen. Save the Children sprak voor het onderzoek met bijna 500 kinderen en ruim 150 ouders en verzorgers in de Gazastrook. 

Veel kinderen leven met gevoelens van angst, nervositeit, verdriet, somberheid en verlies. 84 procent van de kinderen geeft aan zich angstig te voelen (50 procent in 2018); 80 procent zegt nerveus te zijn (55 procent in 2018); 77 procent zegt zich verdrietig of depressief te voelen (62 procent in 2018) en 78 procent zegt te rouwen (55 procent in 2018). Uit het onderzoek blijkt ook dat meer dan de helft van de kinderen in Gaza suïcide heeft overwogen en dat drie op de vijf zichzelf verwondt. Bedplassen, concentratie- en communicatieproblemen komen bij veel van deze kinderen en jongeren voor, zichtbare uitingen van aanhoudende stress. Al deze gedragingen hebben een directe en langdurige impact op de sociale interactie van kinderen, hun leervermogen en algehele ontwikkeling.

Geweld, blokkades en pandemie

Zo’n 47 procent van de bevolking in Gaza is kind. In de afgelopen 15 jaar doorstonden kinderen in de Gazastrook zes belangrijke momenten: vijf escalaties van geweld en de COVID-19-pandemie. Daarnaast zijn de land-, lucht- en zeeblokkade, opgelegd door de regering van Israël, van grote invloed op hun levens. Door de blokkades is er bijvoorbeeld nauwelijks toegang tot essentiële diensten zoals gezondheidszorg. Hierdoor is een mentale gezondheidscrisis onder kinderen en jongeren ontstaan.

Wake-up call 

Pim Kraan, directeur Save the Children Nederland: “De kinderen in Gaza die we voor het onderzoek spraken, leven in een voortdurende staat van angst, zorgen en verdriet. Ze hebben het gevoel niet in staat te zijn om te slapen of zich te concentreren. Het fysieke en mentale bewijs van hun leed is schokkend en zou een wake-up call voor de internationale gemeenschap moeten zijn.”

Amr (14 jaar) herinnert zich nog hoe bang hij was tijdens de escalatie van geweld vorig jaar: “Ik kon niet slapen omdat ik een nachtmerrie had. Ik was heel bang dat ze ons huis of dat van de buren zouden bombarderen. Ik stond op scherp.”

Hef blokkade op 

Save the Children roept de regering van Israël op om de blokkade van de Gazastrook op te heffen, zodat lokale autoriteiten, de internationale gemeenschap en donoren kinderbescherming en mentale zorg en psychosociale steun aan de getroffen kinderen en hun families kunnen bieden. We roepen alle partijen op een onmiddellijk einde aan het conflict te maken en onmiddellijk te investeren in interventies en hulp die kinderen helpen stress te verminderen, zodat ze met verdriet en angst kunnen omgaan en hun weerbaarheid wordt versterkt. 

 

Voor meer informatie of foto's, neem contact op met Helma Maas, persvoorlichter Save the Children, 06-40.80.97.09 of helma.maas@savethechildren.nl

Meer binnen de rubriek Politiek en actualiteiten