Djoeke Ardon
Aanleiding:
Prevalentiemonitor Huiselijk Geweld en Seksueel Grensoverschrijdend gedrag 2024 | CBS
Ondanks alle inspanningen van overheden en maatschappelijke organisaties is in Nederland nog steeds geen afname van huiselijk en seksueel geweld te zien. Uit nieuw onderzoek van het CBS en het Wetenschappelijk Onderzoek- en Datacentrum (WODC) blijkt dat de laatste cijfers vergelijkbaar zijn met die uit 2022.
Steeds opnieuw blijkt dat gender een belangrijke factor is om huiselijk geweld en seksueel grensoverschrijdend gedrag goed te begrijpen en aan te pakken. Vrouwen, en specifiek ook bi-plus vrouwen, non-binaire en genderqueer personen en homoseksuele mannen en vrouwen zijn vaker slachtoffer van huiselijk en/of seksueel geweld. Mannen zijn het vaakst pleger van deze vormen van geweld, maar kunnen ook slachtoffer zijn.
Maatschappelijke ongelijkheid
Vaak zijn genderongelijkheid, genderstereotypen en het binaire onderscheid tussen mannen en vrouwen achterliggende oorzaken van huiselijk geweld en seksueel grensoverschrijdend gedrag. Maatschappelijke ongelijkheid maakt vrouwen kwetsbaar voor geweld. Dat geldt ook voor bestaande gendernormen, zoals het vaak nog diepgewortelde idee dat een vrouw eigendom is van de man. Daarnaast zorgen strikte gendernormen ervoor dat wie niet aan genderstereotypen of de binaire gendernorm voldoet, weerstand oproept en kwetsbaarder wordt voor geweld.
Gendersensitieve aanpak is nodig
Hulpverleners en beleidsmakers zijn zich onvoldoende bewust van deze genderdynamieken bij seksueel en huiselijk geweld. Meer oog voor slachtofferschap en plegerschap en een gendersensitieve aanpak zijn dringend nodig. Zolang we in Nederland daar niet voldoende in investeren, komen we onvoldoende bij de kern van het probleem en zullen de cijfers van huiselijk en seksueel geweld ook de komende jaren niet dalen.
Dit is een origineel bericht van Movisie
Ga naar alle berichten van deze organisatie.