'De regio is niet zielig, maar krachtig'

27 JUN 2023 14:30 | De Volksbank

Dit is een expertquote van Rein Wispelweij, directeur RegioBank, de Volksbank

U kunt dit bericht, of delen hiervan gebruiken op uw kanalen, met vermelding van de naam van de expert en organisatie. Aanleiding: Bijna twee miljoen Nederlanders hebben onvoldoende voorzieningen in de buurt | ANP

Er wordt structureel te weinig geïnvesteerd in de regio. Basisscholen, buslijnen en buurthuizen verdwijnen. Met het uitblijven van investeringen in publieke, logistieke en culturele voorzieningen neemt de leefbaarheid in deze kleine kernen en dorpen zienderogen af.

Dit proces is al jaren gaande. Dat zien de lokale adviseurs van RegioBank in de dorpen waar hun 440 kantoren zijn gevestigd en waar zij betrokken zijn bij de buurt. Uit de nieuwste cijfers van het CBS blijkt dat er te weinig voorzieningen bereikbaar zijn voor mensen binnen 15 minuten. Als we niets doen, zal de ongelijkheid tussen steden en dorpen de komende jaren alleen maar verder groeien. Dit terwijl er juist zoveel energie, kracht en legio aan onbenutte kansen liggen in de regio.

De regio is niet zielig, zo voelen ze zich ook niet. Maar er wordt nu onvoldoende gebruik gemaakt van de kracht die in de regio aanwezig is. Denk aan de sterke gemeenschapszin, de ruimte voor natuur en recreatie, de verschillende natuurlijke energiebronnen die ons land rijk is en de sterke kennis- en innovatiebasis die vaak al lokaal aanwezig is. Het potentieel van de regio wordt nog veel te weinig benut en dat is doodzonde, want een vitale regio maakt heel Nederland zowel nu als in de toekomst sterker. Dat betekent dat we ervoor moeten zorgen dat voorzieningen in de regio bereikbaar blijven of komen.

Daarom is het tijd voor regionaal gecoördineerd beleid vanuit de overheid. Een minister voor Regiozaken is hard nodig om de regio letterlijk en figuurlijk de representatie aan de beleidstafel te geven die zij verdient. Iemand die weet wat er speelt in de verschillende regio's, die in alle landstalen en dialecten echt luistert en die zich voluit inzet voor de groei en bloei van heel Nederland. Kortom, een minister voor wie juist Den Haag geldt als een werkbezoek.

Meer binnen de rubriek Politiek en overheid