Nieuwe berichten over kansenongelijkheid en diversiteit

03 AUG 2023 10:22 | ANP Persportaal

ANP Business maakte een selectie uit de persberichten en expertquotes op Persportaal die verband houden met diversiteit en kansenongelijkheid. 

“Het is zeer verontrustend dat vrouwen sneller hun baan dreigen te verliezen aan AI”, schrijft Nicole van Det van Accenture in een expertquote. “Onderzoekers hebben berekend dat zij anderhalf keer meer kans hebben dan mannen om een nieuw beroep te moeten zoeken, gezien hun werk vatbaarder is voor automatisering. Zonder doortastende interventies kan vooruitgang jaren op zich laten wachten. Het is tijd om vrouwen gelijke kansen op de arbeidsmarkt te geven, en wel nu.” 

Organisaties die persoonsgegevens verwerken, moeten verantwoording afleggen om burgers te beschermen tegen misbruik van algoritmes en AI. “Discriminatie, kansenongelijkheid, misleiding en gebrek aan transparantie vormen ernstige bedreigingen voor mensenrechten, zoals recentelijk aan het licht kwam bij incidenten bij DUO en UWV.” Dat zegt Mellouki Cadat-Lampe van Movisie in een expertquote. “Monitoren op gebruik is belangrijk, maar het vooraf toetsen van organisaties en systemen op burgerrechten is cruciaal.

De drie finalisten voor de titel Topvrouw van het Jaar 2023 zijn bekendgemaakt. Elanor Boekholt-O’Sullivan, de eerste vrouwelijke luitenant-generaal, Mariëlle Vogt, CFO Enexis, en Annemarie Buitelaar, CEO Marktplaat,s zijn de kanshebbers op deze prestigieuze titel. De verkiezing komt voort uit de gedachte dat het belangrijk is een platform te creëren waarop vrouwelijke directie- en bestuursleden aandacht krijgen, zichtbaar zijn en daarmee de functie van rolmodel kunnen vervullen. De winnaar wordt op donderdag 28 september bekendgemaakt.

ANP Business selecteert elke werkdag persberichten en expertquotes van Persportaal die opnieuw aandacht verdienen.

Meer binnen de rubriek Algemeen nieuws