Tentoonstelling van 135 aquarellen over Zandvoort aan Zee in de jaren 30

27 JUL 2023 10:36 | Simonis & Buunk Kunsthandel BV

In het Fischerhuis in Ede presenteert Simonis & Buunk deze zomer 135 aquarellen die Herman Moerkerk (1879-1949) in de jaren 30 op het strand van Zandvoort maakte. Jong en oud, arm en rijk, Amsterdamse dagjesmensen en Duitse toeristen; Moerkerk schilderde het gevarieerde gezelschap aan badgasten en voorzag elke tekening van komische titels.

Herman Moerkerk was een knap en geestig observeerder. Hij was behalve schilder dan ook een goed illustrator en verwierf ruime bekendheid met zijn karikaturen. Op situaties die als alledaags werden ervaren zoomt hij in en laat zien hoe typisch of grappig ze eigenlijk zijn. Een mooi voorbeeld hiervan is de serie aquarellen die hij in de jaren 30 op het strand van Zandvoort maakte. Door een goede en korte treinverbinding met Amsterdam stroomde dit strand in de zomermaanden vol Amsterdammers van allerlei pluimage, oud en jong, arm en rijk, dik en dun, gemoedelijk bij elkaar. En Moerkerk, die in 1928 in het nabijgelegen Haarlem was komen wonen voor zijn baan als uitgever/illustrator bij de Katholieke Illustratie, moet veel tijd in Zandvoort hebben doorgebracht. Hij typeert het doen en laten van de Zandvoortse strandbevolking met humor, tekent ze en kleurt ze in, hier en daar wat extra aangezet of voorzien van een kort tekstje ter uitleg: de Amsterdamse dagjesmensen, de Duitse toeristen, ook wel pensiongasten genoemd, de winkeliers die even de hitte van de stad ontvluchten, de Jordanezen met hun families, Amsterdamse snobs die mooi uitgedost komen flaneren, alles door elkaar. Van dat hele, kleurige gebeuren dat we zien in deze aquarellen maakte Louis Davids in 1915 het lied, waarvan elke Nederlander het refrein kon meezingen.

We gaan naar Zandvoort bij de Zee!

Met vader met moeder met broertje en met zusje

Oome Piet tante Griet en het heele familiehusje

Gaat naar Zandvoort bij de Zee!

Nemen broodjes koffie mee,

Oh het is zoo’n zaligheid,

Wanneer je van de duinen glijdt,

In Zandvoort bij de zee.

Noot voor de redactie: voor meer informatie of beeldmateriaal kunt u contact opnemen met Teo van den Brink, teo@simonis.nl, 0318-652888.

Meer binnen de rubriek Kunst en cultuur