Schaakfeest 50 jaar na Fischer-Spassky

17 AUG 2022 11:44 | Simonis & Buunk Kunsthandel BV

Spassky-Fischer, 1972

31 augustus 1972 is een keerpunt in de moderne schaakgeschiedenis. Voor het eerst sinds de Tweede Wereldoorlog was de strijd om de wereldtitel schaken geen Russisch onderonsje. De Amerikaan Bobby Fischer veroverde in een opzienbarende tweekamp tegen de Rus Boris Spassky de wereldtitel, en dat in de schaduw van de Koude Oorlog. Deze match trok wereldwijd zoveel aandacht dat het een enorme politieke lading kreeg, die in onze huidige tijd actueler is dan ooit. 

Op woensdag 31 augusus 2022, 50 jaar na deze wereldmatch, spelen internationaal schaakmeester Hans Böhm en Jan Timman, grootmeester en oud vice-wereldkampioen in het enige Fischer Huis ter wereld aan de Notaris Fischerstraat 27 in Ede. Ze spelen simultaan op 32 schaakborden, waaronder 16 partijen Fischer Random. Tussen de spelers zitten een bekende Amerikaanse kunstverzamelaar, een Russische restaurator en verschillende prominente Nederlanders.

Er wordt gespeeld met antieke schaaksets uit de collectie van Simonis & Buunk. Met o.a. sets uit Rusland, Amerika, India, Afrika en originele 100-jarige Staunton-sets uit Londen. Aan de muren van de zalen waar gespeeld wordt hangen schaakschilderijen van o.a. Gerard Portielje, Harm Kamerlingh Onnes, Piet van der Hem en Jan Wiegers.

Evenement:      Schaakfeest 50 jaar na Fischer-Spassky

Programma:      19.00-19.30u      inloop

19.30u                  welkomstwoord Simonis & Buunk + korte anekdotes Jan Timman en Hans Böhm over persoonlijke ontmoeting met Fischer

20.30u                 aanvang simultaan-seances Jan Timman klassiek en Hans Böhm Fischer Random

22.30u                 afterparty 

Locatie:                Fischer Huis, Notaris Fischerstraat 27 in Ede

Reserveren:      via info@simonisbuunk.nl

Gerard Portielje, De schaakmatch, olieverf op doek, coll. Simonis & Buunk, Ede

Meer binnen deze rubriek