Roelof’s Oudeschild naar Oudeschild

05 JUN 2024 16:38 | Simonis & Buunk Kunsthandel BV

Er zijn weinig grote kunstenaars die Texel hebben aangedaan. Dat is tegenwoordig niet meer voor te stellen met 4,1 miljoen toeristen per jaar. Willem Roelofs (1822-1897), de gerenommeerde landschapschilder uit de Haagse School, bezocht het Waddeneiland meerdere keren. Zijn schilderij Gezicht op de haven van Oudeschild, Île de Texel uit 1872 verhuist vandaag naar de plaats waar Roelofs het maakte: Oudeschild.

Vanaf 1856 bracht Roelofs regelmatig de zomers door in Nederland, o.a. in ’t Gooi, de Vecht en Geinstreek en het Groene Hart. Hij zocht naar landschappen die niet eerder vastgelegd waren door kunstenaars en vond die bij Abcoude, Leidschendam, Meerkerk, Ruurlo en op Texel.

Oudeschild heeft een grote historie. Al in de 17e eeuw wachtten op de Reede van Texel VOC-schepen op proviant en lang houdbaar water (met een hoog ijzergehalte) voordat ze de verre reizen naar de Oost aanvingen.

Dit panoramische schilderij, olieverf op doek 57 x 150 cm, was in 1977 op de expositie van Pieter Scheen en is onlangs op de veiling in Den Haag verkocht voor 52.000 euro. Bieder Simonis & Buunk heeft het schilderij in het restauratieatelier in oude luister hersteld en levert het schilderij vandaag af in Oudeschild aan de nieuwe eigenaar: een bewonderaar van Haagse School, die dagelijks de haven van Oudeschild live ziet en nu vanuit zijn woonkamer kan vergelijken met hoe het vroeger was.

Noot voor de redactie: voor meer informatie kunt u contact opnemen met Teo van den Brink, teo@simonis.nl / 0318-652888.

Meer binnen de rubriek Kunst en cultuur