Kunstveiling voor de Natuur

08 JUN 2022 12:45 | Simonis & Buunk Kunsthandel BV

GlobeGuards, een samenwerkingsverband van 23 Nederlandse organisaties die zich inzetten voor de bescherming van de natuur wereldwijd, organiseert in samenwerking met Fischer’s Auction een grote Kunstveiling voor de Natuur op vrijdag 10 juni a.s. om 19:30 uur in Ede. De veiling wordt geleid door José Kok, manager zoölogie van Ouwehands Dierenpark en Frank Buunk van Simonis & Buunk.

Wereldwijd is de natuur in gevaar. Niet alleen worden talloze diersoorten met uitsterven bedreigd, zoals de havik-arend en kleine panda, maar ook gaan vele unieke natuurgebieden verloren zoals het regenwoud in Costa Rica. GlobeGuards is actief in meer dan 50 landen op 4 continenten en zetten zich in voor meer dan 100 bedreigde diersoorten en hun habitat. De lidorganisaties van GlobeGuards staan in de frontline, werken kleinschalig en vaak samen met lokale organisaties in de landen waar de bedreigde soorten voorkomen. Dit is de enige manier om het werk uit te kunnen voeren en de sleutel tot succes.

‘GlobeGuards projects are currently in 59 countries and they are protecting over 100 endangered species. GlobeGuards is growing fast because people increasingly realize the importance of collaboration at this time of enviromental crises.’ – Dr. Jane Goodall

Om ervoor te zorgen dat de lidorganisaties hun cruciale werk kunnen blijven uitvoeren, organiseert GlobeGuards jaarlijks een veiling op de Dag van de Natuur. Tijdens deze dag worden natuurbelevenissen geveild die de verscheidene projecten van de leden ondersteunen. In mei 2021 is GlobeGuards naast de Dag van de Natuur ook gestart met een online veiling. Na het succes van de online veiling van vorig jaar, organiseert GlobeGuards samen met Fischer’s Auction, onderdeel van Simonis & Buunk Kunsthandel, dit jaar een live veiling. Het bijzondere aan deze veiling is dat de veilinglots uit alleen maar kunstitems bestaat, waaronder:

  • Future For Nature (FFN) biedt een VIP-arrangement voor 2 personen bij Introdans; één van de belangrijkste dansgezelschappen van Nederland. U kunt genieten van een rondleiding achter de schermen en prachtige voorstelling in het Stadstheater Arnhem. Tegelijkertijd ondersteunt u het werk van jonge natuurbeschermers over de hele wereld.
  • Stichting FONA (Fonds voor Onderzoek ten behoeve van het Natuurbehoud) stimuleert talentvolle jonge mensen zich te ontwikkelen in het internationale natuurbeheer door student-onderzoeken te ondersteunen en hulp te bieden bij het opbouwen van netwerken. Voor dit doel worden 4 kunstwerken geveild.
  • Stichting Leo stelt kunst uit Afrika ter beschikking. Een leeuw die gemaakt is van snare-art: geconfisqueerde metalen strikken die door stropers gebruikt worden om wilde dieren te vangen. Lokale Afrikaanse handwerklieden recyclen deze strikken voor het maken van kunst. De opbrengst van deze snare-art wordt om zogenaamde ‘leeuwenwachters’ in Kameroen en Senegal van nieuwe materialen te voorzien. De leeuwenwachters volgen de sporen van leeuwen in de natuurparken, helpen de dorpelingen met het beschermen van hun vee en geven educatie aan scholieren.
  • Stichting CONCETA Bolivia zet zich in voor de bescherming van rivierdolfijnen in het Boliviaanse Amazonegebied. De stichting biedt een dronefoto aan met de naam ‘Private Island’: zeehonden die luieren op een zandbank bij Ameland.
  • Simonis & Buunk Kunsthandel is vertegenwoordigd op de veiling met 17 kunstwerken die geveild worden voor de gemiddelde kostprijzen. De winst is 100% voor GlobeGuards en haar leden.

Het aantrekkelijke van bieden op deze veiling is dat de opbrengsten geheel ten goede komen van GlobeGuards, een ANBI-instelling waarbij giften fiscaal aftrekbaar zijn. GlobeGuards stort daarna door aan de geoormerkte organisaties.

Fischer’s Auction

Vond de natuurveiling voor GlobeGuards vorig jaar nog plaats bij het Haagse Venduehuis der Notarissen, dit jaar kiest GlobeGuards voor Fischer’s Auction in Ede. In het Fischerhuis in Ede woonde en werkte van 1819 tot 1946 de notarisdynastie Fischer. Sinds 2015, twee eeuwen na de vestiging van de eerste notaris, organiseert Simonis & Buunk Fischer Auctions. De Kunstveiling voor de Natuur is de 1e live-veiling in het Fischerhuis in Ede. Een veiling bij opbod met veel wildlife en meer.

Bied mee

Steun GlobeGuards in hun belangrijke werk en neem deel aan de veiling op 10 juni 2022 om 19:30 uur die geheel in het teken zal staat van internationale natuurbescherming. Uw steun, door middel van een bod op een van de 62 lots die door de GlobeGuards-leden worden aangedragen, maakt het werk in het veld mogelijk en stelt GlobeGuards-leden wellicht zelfs in staat hun noodzakelijke werkzaamheden uit te breiden.

Voor meer informatie over de online veiling en meebieden gaat u naar www.fischersauction.com

Lot 20. Portret van een chimpansee door J. Schippers

Lot 21. Drumming Stone van chimpansee

Lot 25. Foto Private Island zeehonden op Ameland

Lot 57. Leeuw van snare art

Meer binnen de rubriek Kunst