Sectorwerkgevers: inclusieve arbeidsmarkt is antwoord op stijgende vraag naar werknemers

22 MEI 2021 07:00 | CEDRIS

Met een gezamenlijk manifest ‘Een arbeidsmarkt voor iedereen’ vragen sectorwerkgevers een nieuw kabinet de arbeidsmarkt voor iedereen toegankelijk te maken, dus ook voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. En dat is nodig om nu en in de toekomst te kunnen voldoen aan de stijgende vraag naar werknemers in sectoren als de techniek, de zorg, het groen en de schoonmaak. De vereniging voor een inclusieve arbeidsmarkt (Cedris), de ondernemersvereniging voor de technologische industrie (FME), de Koninklijke Vereniging van Hoveniers en Groenvoorzieners (VHG) en de Branchevereniging Kringloopbedrijven Nederland (BKN) doen daarom een gezamenlijk appèl op de politiek om belemmeringen weg te nemen en te investeren in een inclusieve arbeidsmarkt, een arbeidsmarkt waarop iedereen kan meedoen.

Onbenut arbeidspotentieel

Op dit moment staan er honderdduizenden mensen aan de kant die wíllen en kúnnen werken, maar hierbij wel enige ondersteuning nodig hebben. Daarnaast staan veel werkgevers te springen om deze werknemers, maar ze ervaren praktische belemmeringen om hen in dienst te nemen. Dit kan en moet anders.

Formatietafel

‘Het is nu tijd om woorden om te zetten in daden. De urgentie om een inclusieve arbeidsmarkt te realiseren is groot. Dat vraagt een investering in een stevige ondersteuningsstructuur voor werkgevers en werknemers. Zo’n keuze kent alleen maar winnaars: kwetsbare werkzoekenden kunnen de stap naar betaald werk zetten en werkgevers kunnen hun vacatures invullen en hun ambitie realiseren om inclusief werkgever te zijn. Dit behoort dus een belangrijk onderwerp te zijn op de formatietafel’, aldus Job Cohen, voorzitter van Cedris.

Ondersteuning, begeleiding en ontwikkeling

De ondertekenaars van het manifest willen dat werkgevers erop kunnen rekenen dat begeleiding op de werkvloer gegarandeerd is, extra (financiële) risico’s worden weggenomen en complexe regels verdwijnen. Voor de betreffende werknemers moet maatwerkondersteuning en een passend scholingsaanbod beschikbaar zijn om hen een duurzame plaats op de reguliere arbeidsmarkt te kunnen bieden.

Werkzoekenden voor wie de reguliere arbeidsmarkt nog een brug te ver is moeten in de beschermde omgeving van een sociaal ontwikkelbedrijf de kans krijgen hun talenten en vaardigheden verder te ontwikkelen. In samenwerking met sectorwerkgevers kan zo een deel van deze mensen alsnog de stap zetten naar de reguliere arbeidsmarkt.

5 opdrachten voor  nieuw kabinet

In het manifest worden 5 punten benoemd waarop een nieuw kabinet zich moet richten:

1.   Mensen vanuit een beschermde werkplek toegang geven tot passende opleidingen, waardoor ze eventueel kunnen doorgroeien naar een andere baan.

2.   Goede en blijvende ondersteuning van werknemers bij reguliere werkgevers met daarbij passende scholingsmogelijkheden.

3.   Wegnemen van belemmeringen en financiële risico’s en het ontzorgen en ondersteunen van werkgevers.

4.   Versterken van het landelijk netwerk van sociaal ontwikkelbedrijven, dat regionaal de directe verbinding zoekt met werkgevers in allerlei sectoren.

5.   Mogelijk maken van innovaties die de baankansen voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt vergroten, met de inzet van bijvoorbeeld het sociaal innovatiefonds en het toestaan van regelluwe proeftuinen.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Bert Doek, senior adviseur strategische communicatie en public affairs bij Cedris: 06–20 29 53 69.

Meer binnen deze rubriek