Sanne Depmann
Aanleiding:
Opnieuw verkoopverbod voor bakfietsfabrikant
Duizenden Vogue-bakfietsen worden teruggeroepen vanwege een ernstig veiligheidsprobleem: de frames en zadelpennen van deze bakfietsen breken regelmatig. Dit kan leiden tot gevaarlijke situaties voor gebruikers. Als consument mag je verwachten dat je veilig kunt fietsen op een bakfiets, maar wat moet je doen als je schade hebt geleden aan je bakfiets, kleding of erger nog, letsel?
In eerste instantie is de verkoper de aangewezen partij om aan te spreken als er iets mis is met de bakfiets. Je moet de verkoper vragen om de bakfiets te maken, of als dat niet kan, te vervangen. Als de verkoper daaraan niet voldoet, kun je bijvoorbeeld de overeenkomst ontbinden en je geld terugvragen.
Bij gevolgschade anders
Maar: bij gevolgschade, bijvoorbeeld letsel of schade aan spullen door het defect, moet je voor die gevolgschade de fabrikant van de bakfiets aanspreken. De verkoper is zelf niet aansprakelijk voor die schade. Zit de fabrikant niet in de EU? Dan kun je de importeur die de bakfiets in de EU heeft gebracht aanspreken.
Twee verschillende routes om je recht te halen
Er zijn maar een paar uitzonderingen op de regel dat je niet de verkoper, maar de fabrikant of importeur moet aanspreken voor de gevolgschade. Namelijk als deze schade onder de 500 euro blijft. Of wanneer de verkoper wist of moest weten dat er een veiligheidsgebrek was. Of tot slot, als hij heeft toegezegd dat het gebrek er niet was.
Soms ingewikkeld om recht te krijgen
Binnen het Nederlandse recht is het soms ingewikkeld en moeten gedupeerden zelfs twee routes bewandelen om hun recht te krijgen.
Dit is een origineel bericht van DAS
Ga naar alle berichten van deze organisatie.