Melissa (15) niet geschoten is altijd mis

07 NOV 2017 14:06 | Fonds Gehandicaptensport

Melissa heeft de spierziekte Myasthenia Gravis, gecombineerd met hypermobiliteit. Dit zorgt ervoor dat Melissa erg flexibel is en dat haar spieren vaak zwak en vermoeid zijn. Melissa is handboogschutter en nu kan je je voorstellen dat dat met deze klachten geen koud kunstje is.

Handboogschieten is Melissa met de paplepel ingegoten. Haar ouders schieten en inmiddels ook haar broer en zelfs haar kleine zusje doet mee. Ze wordt dan ook 2 tot 4 keer in de week getraind bij Concordia Zeeland door ‘ons mam’, zoals Melissa dat noemt. Binnen de handboogverenigingen is Melissa bekend, ze is namelijk de enige paraschutter in haar omgeving. Maar dat is eigenlijk niet de reden dat iedereen haar kent. Melissa staat namelijk bekend om haar doorzettingsvermogen, passie en lust voor het schieten.

Ze is begonnen met een recurveboog, naarmate haar klachten toenamen werd dit steeds lastiger. Samen met wat hulp van topschutter Rick van der Ven, tevens haar voorbeeld, is Melissa overgestapt naar een compoundboog. De compoundboog heeft een vrij punt wanneer je de boog uitgetrokken hebt en daarmee kun je de boog licht maken waardoor deze goed vast te houden is. De boog is makkelijk met een paar handelingen aan te passen in sterkte wanneer Melissa een moeilijkere periode heeft. Melissa schiet nu vanuit haar rolstoel en met behulp van een pols release.

Melissa is pas 15 en heeft al vier titels op haar naam, waaronder Nederlands kampioen aangepast sporten. Handboogschieten is voor Melissa een ontspannende sport, je maakt je hoofd leeg, wordt gerespecteerd en het brengt haar in contact met medeschutters voor de dagelijkse dosis kletsen. Haar doel is dan ook om deze parasport terug in kaart te brengen want ook met meerdere beperkingen, handboogschieten is een sport die je altijd kan blijven doen.

Opgeven is voor Melissa geen optie. Al voelt ze zich soms zo beroerd en lijkt haar lichaam het niet toe te laten, ze gaat door tot de laatste pijl is weggeschoten, want niet geschoten is altijd mis.

Melissa is een jonge handboogsporter met ontzettend veel doorzettingsvermogen. Is zij jouw talent van het jaar? Stem via www.unieksporten.nl/sporttalent

Hoe werkt de verkiezing Uniek Sporttalent?

113 deelnemers zijn de strijd aangegaan om zoveel mogelijk stemmen en likes te verzamelen van het Nederlandse publiek. Na de halve finale (2 tot en met 12 november) gaan er twee finalisten per categorie door. Een deskundige en onafhankelijke jury kiest uit deze finalisten de uiteindelijke winnaar; de sporter waarvan zij vindt dat deze de titel ‘Uniek Sporttalent ' en de bijbehorende prijzen verdiend. In de jury zitten onder andere Esther Vergeer (voormalig Paralympisch Kampioen rolstoeltennis) en Bibian Mentel (Paralympisch Kampioen Snowboarden). Op 28 november zullen de winnaars tijdens het Nationaal Gala voor de Gehandicaptensport in de Amsterdam ArenA gehuldigd worden. Voor meer informatie over de verkiezing, ga naar www.unieksporten.nl/sporttalent. 

Onderschrift foto: Melissa Platenburg (Schijndel), halve finalist verkiezing Uniek Sporttalent 2017 Stem op Melissa via: https://www.unieksporten.nl/sporttalent/deelnemers/47/melissa-platenburg/halve-finale Voor meer informatie over Fonds Gehandicaptensport en/of de Verkiezing Uniek Sporttalent kunt u terecht bij Sophie Oostveen. M: 06-53239521, E: sophie@fondsgehandicaptensport.nl Fonds Gehandicaptensport zet zich in om sport voor iedereen met een handicap structureel mogelijk te maken, het sportaanbod te verbeteren en te vergroten en meer aandacht te vragen voor de gehandicaptensport. Dit doet zij samen met haar 1%FairShare® partners, ambassadeurs, donateurs, supporters en vrijwilligers. Als één team achter de sporters met een handicap. Omdat iedereen moet kunnen sporten, omdat niemand buitenspel mag staan. Kijk voor meer informatie op www.fondsgehandicaptensport.nl De verkiezing Uniek Sporttalent wordt mede mogelijk gemaakt dankzij de steun van 1% FairShare® partners ABN AMRO, Nederlandse Loterij en onze mediapartners Ziggo en Sulbime FM. ABN AMRO ondersteunt als Partner van de Toekomst deze verkiezing, omdat ook zij het belangrijk vindt dat sporters met een handicap gestimuleerd worden bij het ontdekken en ontwikkelen van hun talent. Daarbij gaat het om talent in de meest brede zin van het woord. Kijk voor meer informatie op https://www.unieksporten.nl/sporttalent

Meer binnen deze rubriek