Tv

Nederlanders denken dat Europa de meeste vluchtelingen opvangt

18 JUN 2019 17:23 | Stichting Vluchteling

Nederlanders zijn niet of nauwelijks op de hoogte waar de meeste vluchtelingen in de wereld worden opgevangen. Van de mensen die hun land moeten ontvluchten, wordt bijna iedereen van onderdak voorzien in de regio.

Desondanks denken Nederlanders dat Europese landen de meeste vluchtelingen opnemen, blijkt uit onderzoek van Motivaction in opdracht van Stichting Vluchteling.

Discrepantie met werkelijke cijfers over vluchtelingenstromen

Een meerderheid van de ondervraagden denkt dat Duitsland, Nederland en Italië de meeste vluchtelingen opnemen. Het afgelopen jaar zijn er meer dan 68 miljoen mensen op de vlucht in de wereld en de daadwerkelijke drie grootste gastlanden zijn Turkije, Pakistan en Oeganda. Veruit de meeste vluchtelingen vinden daar dus hun onderkomen, in tegenstelling tot wat Nederlanders denken.

Over het algemeen heeft men een beter beeld van de landen waar op dit moment de grootste vluchtelingencrises in de wereld plaatsvinden, ruim de helft (60%) denkt terecht dat de problemen in Syrië het grootst zijn.

Stabiele politieke omstandigheden belangrijk

Voor 68% van de Nederlanders is het belangrijkste criterium voor terugkeer van vluchtelingen naar het land van herkomst dat  de oorlog over is. Ook vinden mensen dat het land vrij moet zijn van vervolging (56%) en dat een stabiele regering nodig is (44%). Dit staat in schril contrast met het huidige overheidsbeleid waarin de regering vluchtelingen terugstuurt naar conflictgebieden in Nigeria, Irak, Afghanistan en Libië.

Nederlanders denken in tegenstelling tot het regeringsbeleid als eerste aan de politieke omstandigheden om te beoordelen of een land veilig genoeg is voor terugkeer. Daarna komen basisvoorzieningen aan de orde zoals voorzien in het levensonderhoud (38%) en schoon drinkwater uit de kraan (35%). Minder essentiële aspecten voor een mogelijke terugkeer zijn een eigen huis in plaats van een tent (26%) en veilige transport opties (25%).

Nederlanders nemen sowieso hun officiële documenten mee

Mocht er oorlog uitbreken in Nederland, dan neemt 75% van de ondervraagden hun officiële documenten mee. Hoewel er soms flinke kritiek is op vluchtelingen die vluchten met hun mobiele telefoon op zak, zegt ook 38% van de Nederlanders zijn of haar mobiel mee te nemen als vluchten nodig is.

Eerste levensbehoeften zien Nederlanders pas daarna als spullen om mee te nemen als ze halsoverkop hun huis moeten verlaten door een oorlog. Ruim een kwart noemt water (27%) en slechts 18% neemt eten mee.

Houding ten aanzien van vluchtelingen gelijk

Het onderzoek dat in de periode van 14 tot 24 mei dit jaar plaatsvond, toont verder aan dat Nederlanders in 2019 iets negatiever lijken over de effecten die vluchtelingen hebben op de Nederlandse samenleving. Maar ze zijn relatief wel iets positiever over het verblijven van vluchtelingen in Nederland als ze hier eenmaal zijn.

Afgelopen weekend vond de tiende editie plaats van de Nacht van de Vluchteling, met een recordaantal deelnemers. En uit de nieuwe jaarcijfers van Stichting Vluchteling blijkt dat er bijna tien procent meer aanhang is voor deze noodhulporganisatie (donateurs) in 2018.

Voor meer informatie over het onderzoek en de uitkomsten, en voor een interview hierover met mevrouw Ceelen, directeur van Stichting Vluchteling, kunt u contact opnemen met de persvoorlichter van Stichting Vluchteling, Gerard van Mourik. Email: gerardvanmourik@vluchteling.nl. Mobiel en WhatsApp: 0624531848. Dit onderzoek is door Motivaction uitgevoerd in eigen beheer, en in opdracht van Stichting Vluchteling. Binnen het StemPunt-panel met ruim 65.000 leden is in mei 2019 een steekproef van 1126 Nederlanders in de leeftijd van 18 tot 75 jaar online ondervraagd. De steekproef is representatief gewogen op de kenmerken geslacht, leeftijd, opleiding, regio en Mentality-segmentatie.

Meer binnen de rubriek Tv