Wereldwijd deelname aan lustrumeditie van Outdoor Office Day

14 JUN 2023 14:25 | Alles is gezondheid

Een dag lang aandacht voor gezond werken en verbinding buiten in de stedelijke natuur

Den Haag, 14 juni 2023 - Op donderdag 15 juni 2023 doen mensen wereldwijd mee aan Outdoor Office Day. Deze 5e internationale editie staat in het teken van buiten verbinden: samenwerken en mensen ontmoeten in het stedelijk groen. Outdoor Office Day – een idee geboren in Amsterdam - is een open uitnodiging om deel uit te maken van een snelgroeiende internationale beweging van mensen en organisaties die elke dag beter en gezonder werken stimuleren.

Buiten verbinden

De positieve invloed van de natuur in de stad op onze gezondheid, en actieve beweging tijdens het werk, krijgt steeds meer aandacht in wetenschappelijke studies, concrete initiatieven en in publieke debatten. Organisaties en overheden moedigen hun medewerkers en relaties vaker aan naar buiten te gaan onder werktijd. De achterliggende gedachte van de internationale Outdoor Office Day is dat mensen laagdrempelig het buiten werken zelf ervaren, en op die manier bewust worden van hun eigen relatie met werk, welzijn en de natuur in de woon- en werkomgeving.

De natuur als buitenkantoor

Met de opkomst van hybride werken staan de deuren wagenwijd open om ook buitenwerken te normaliseren. Wandelend vergaderen, overleggen met een collega, of kennismaken met een klant. Dit kan allemaal in de open lucht. Onze balkons, dakterrassen en voor- en achtertuinen zijn omgedoopt in privékantoren. Je hebt niets meer nodig dan een wifi-hotspot, schrijfmateriaal of je laptop om naar buiten te gaan. Mensen voelen steeds meer intrinsiek de behoefte om tijdens werkuren te ervaren wat de fysieke en mentale gezondheidsvoordelen van de natuur zijn. Frisse lucht en omringd zijn door bomen, planten en water zorgt voor minder stress, meer creativiteit, meer inspiratie en geeft energie.

Outdoor Office Day in Nederland

In heel Nederland zijn er initiatieven. In Den Haag ervaar je het buiten werken aan de Koekamplaan en in het Haagse Bos. Er worden workshops gegeven en wandelingen georganiseerd. Ook kunnen buitenwerkmaterialen zoals een zonnescherm, speciale statafels en whiteboards worden getest. De dag wordt mogelijk gemaakt door Grenzeloos Samenwerken (het rijksbrede programma voor opgavegericht samenwerken) samen met o.a. FMHaaglanden, Agenda Stad, de Belastingsdienst, het Ministerie van Buitenlandse Zaken, VNO-NCW, Staatsbosbeheer en Het Buitenkantoor. Rotterdam wordt één groot buitenkantoor met 10 locaties waar iedereen zich bij kan aansluiten. In Utrecht zijn er twee evenementen in de binnenstad om deze gebieden duurzamer, groener en leefbaarder te maken. De buitenruimte van Marineterrein Amsterdam wordt vrijgemaakt om er te werken, en te leren van de experimenten en innovaties die er tentoongesteld worden.

Meer binnen de rubriek Algemeen nieuws